IZBORNE LISTE

Mišo Kovač kontra Budiše, Sanadera, Linića i Pašalića

10.11.2003.
u 00:00
U utrci za parlament su i Vinko Coce, Siniša Vuco, Đuro Utješanović, Mihael Mikić, Zdenka Heršak, Zvonimir Hodak...
Pogledaj originalni članak

SDP ima Severinu, a Stranka hrvatskih branitelja Mišu Kovača. S tom razlikom što za honorar od 200.000 eura Seve nacionale Račanovu publiku samo zabavlja, dok Mate Mišo, bez devizne i kunske naknade, ide po glasove birača kao nositelj liste stranke koja je većini građana nepoznata iako postoji još od 2001. Željko Galeković, utemeljitelj SHB-a, angažman popularnog pjevača koji pred birače izlazi u X. izbornoj jedinici, gdje će se sučeliti s političkim veteranima poput Ive Sanadera, Dražena Budiše, Ivića Pašalića ili Slavka Linića, objašnjava jednostavnim riječima: "Krv nije voda. Mišin je sin sa 16 godina obukao hrvatsku vojnu odoru i u njoj je, bez obzira na okolnosti u kojima se to dogodilo, poginuo."

Tko će braniti branitelje

Galeković, i sam ratni vojni invalid bez oka i sa 14 gelera u tijelu, jedan od zapovjednika legendarnih Tigrova koji je prošao sva ratišta, govori kako su stranku osnovali ljudi koji žele dobro zemlji za koju su se borili, i da je ona odgovor na pitanje tko će braniti branitelje.

Pristupilo im je, kaže, mnogo ljudi, ambicija im je da postanu pokret i vjeruju da će u Saboru imati barem tri zastupnika.

Perešinova udovica

Na listi je SHB-a, ali u VI. izbornoj jedinici, na primjer, i Ljerkica Perešin, supruga hrvatskog pilota Rudolfa Perešina, koji je poginuo u akciji "Bljesak", a postao je legenda još "91. kad je MiG-om pobjegao iz JNA u Klagenfurt i tamo rekao da je Hrvat i da neće pucati po Hrvatima.

No, Mišo Kovač i Ljerkica Perešin nisu jedina poznata imena koja su se uključila u izbornu utrku.

Tako Akciju socijaldemokrata u VI. izbornoj jedinici, npr., predvodi glumica Zdenka Heršak, a listu Šuvarove Socijalističke radničke partije u istoj jedinici najpoznatiji cinik među glumcima Đuro Utješanović. Nakon što se zbog tučnjave sa Zdravkom Mamićem u svađi razišao s HNS-om i Vesnom Pusić, donedavni glavni zagrebački urbanist Miljenko Mesić skrasio se kod trgovca oružjem Zvonka Zubaka. Mesić je, tako, prvi na zagrebačkoj listi Zubakove Demokratsko socijalne unije. Trogirski tenor Vinko Coce, pak, pojačava listu HSLS-a i DC-a u IX. izbornoj jedinici. No, s obzirom na to da se nalazi na 13. mjestu, očito je da ni on ni koalicija nemaju ozbiljne ambicije da ga i gurnu u stvarnu političku arenu.

Poznati zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak, prvi haaški branitelj generala Blaškića, svoju je političku preferenciju iskazao stajući na peto mjesto liste kojom Miro Tuđman i Ivić Pašalić izlaze u I. izbornoj jedinici. HIP i HB imaju još poznatih imena, pa im se tako u VI. jedinici na 13. mjestu nalazi Mihael Mikić, igrač Dinama i reprezentativac koji iza sebe ima 234 utakmice.

I HSS ima odvjetničko pojačanje u liku Jadranka Črnka, kojega starija publika pamti po šansoni "Zagrebačkim ulicama cesta mog života teče". Črnko se nalazi na 12. mjestu HSS-ove liste u Zagrebu.

Pred iste birače izlazi i odvjetnik Silvije Degen, ali na listi HNS-a, što je zanimljivo zbog toga jer je još donedavno bio u dresu ASH. Listu ASH u Istri predvodi poznati gospodarstvenik iz socijalističkog vremena Veljko Barbieri, utemeljitelj ACI-ja. Pjevač Siniša Vuco koji, kako mu kaže pjesma, "voli piti i ljubiti", u utrku za Sabor ulazi sa svojom listom, na kojoj se uz njega nalaze i - Jela, Vinka i Luka Vuco. Inače, pomalo je bizaran detalj da su mnoge neovisne liste sastavljene od članova jedne ili dviju obitelji, što se vidi iz podataka o datumu rođenja i adresi na kojoj žive kandidati.

Bivši rektor skupio potpise

Rektor bivšeg Veleučilišta u Splitu Boris Anzulović očito je svoj sukob sa sustavom znanosti odlučio riješiti ulaskom u Sabor, pa je prijavio neovisnu listu, na kojoj se nalazi i glasnogovornica studenata Maja Cvitan. U utrku s neovisnom listom "Maslina" ulazi i Nikola Zokić, bivši haesesovac koji je neuspješno pokušao rušiti Zlatka Tomčića s čela stranke. Nakon što se uvjerio da štrajkovima glađu ne može riješiti nijedan problem društva, pa ni zaposliti sina, zbog čega je jednom štrajkao glađu, Josip Kokić također kreće prema Saboru...

Mladenka Šarić

Pogledajte na vecernji.hr