Dan KBC-a Split, videom čestitali brojni pacijenti

Mišo Kovač: Svatko tko dođe u KBC Split, neka bude siguran da će ga izliječiti!

Foto: KBC Split
KBC Split
Foto: KBC Split
KBC Split
Foto: KBC Split
KBC Split
15.02.2022.
u 14:58
U KBC Split zaposleno je 4100 djelatnika, od čega većina medicinskog osoblja. U iznimno zahtjevnim vremenima unazad nekoliko godina, bolnica je uspjela funkcionirati i ponuditi svim pacijentima potrebnu skrb, kako u respiratornom centru, na intenzivnom liječenju, tako i u svim drugim klinikama.
Pogledaj originalni članak

Ja im želim sve najbolje. Svak tko dođe u KBC Split, neka bude siguran da će ga oni izliječiti. Hvala lijepa, pozdrav KBC-u Split“, poručio je u videu svim zaposlenicima KBC-a Split, koji su u utorak obilježili dan svoje ustanove, jedan od njihovih najpoznatijih pacijenata, Mišo Kovač.

Svečanom sjednicom Upravnog vijeća obilježen je dan Kliničkog bolničkog centra Split. KBC Split formalno postoji od 15. veljače 1993. godine kada su organizacijski i funkcionalno u jedinstvenu zdravstvenu ustanovu spojene Opća bolnica na Firulama, nekadašnja vojna bolnica na Križinama te bolnica za reumatske bolesti i rehabilitaciju "Splitske toplice".

Ravnatelj bolnice, prof.prim.dr.sc. Julije Meštrović, podsjetio je da na ovim prostorima, na potezu od Trsta do Atene, Zagreba i Barija, nema veće ustanove ni poslodavca. U KBC Split zaposleno je 4100 djelatnika, od čega većina medicinskog osoblja. U iznimno zahtjevnim vremenima unazad nekoliko godina, bolnica je uspjela funkcionirati i ponuditi svim pacijentima potrebnu skrb, kako u respiratornom centru, na intenzivnom liječenju, tako i u svim drugim klinikama.

- KBC Split strateški je važan zbog položaja, ali jednako tako jer se ovdje rađa najviše djece u Hrvatskoj. Služimo populaciji od oko 20 posto građana RH, a ljeti taj broj ide do 1,5 milijuna. Izazovno je vrijeme pandemije, a KBC Split služi svima i sve je u jednoj ustanovi. U Covidu smo sjajno funkcionirali, premještali i vraćali odjele, uspostavili tim za Covid i samo mogu zahvaliti kolegama i sestrama što su radili nesebično, otvoreno, lojalno svojoj ustanovi i građanima. Uspjeli smo sačuvati sustav u izazovnim i teškim vremenima - rekao je ravnatelj Julije Meštrović.

U periodu od 2018. do danas, među ostalim, rekonstruirane su klinika za onkologiju i radioterapiju, u dnevne bolnice uloženo je 70,5 milijuna kuna, obnovljena je dentalna medicina, kompleks na Firulama je energetski obnovljen, uveden je bolnički informatički sustav. Ove godine, istaknuo je ravnatelj, očekuje se nakon transplantacije rožnice i matičnih stanica, također i transplantacija bubrega. U tijeku je izgradnja Objedinjenog hitnog bolničkog prijema koji će biti najbolji u Hrvatskoj kad se dovrši, kao i regionalni transfuzijski centar na kojemu su počeli radovi.

- Imamo isplanirane projekte za narednih 10 godina, a najvažniji je centar za akutnu medicinu gdje će se liječiti svi životno ugroženi pacijenti. Za ambulantno liječenje, trebat će nam nova zgrada poliklinike i garaža jer promet ne možemo do kraja urediti bez toga. Epohalni projekt je Istraživački medicinski centar, u suradnji s Medicinskim fakultetom i Sveučilištem. Prišli smo i izradi urbanističkog plana uređenja Firula da vidimo što sve možemo raditi narednih 50 godina. Ako radimo ovako srčano i profesionalno, mi moramo uspjeti - zaključio je ravnatelj.

U ime Ministarstva zdravstva i ministra Vilija Beroša, prisutnima se obratila ministrova izaslanica, Vera Katalinić-Janković. Na kraju svečane sjednice, prikazan je video iznenađenja koji je KBC-u ovom prigodom poklonio Grad Split. U videu govore pacijenti koji su proveli dulje ili kraće periode na odjelima splitske bolnice i koji su htjeli iskazati osobnu zahvalu za trud i rad liječnika i sestara, a jedan od njih je i Mate Mišo Kovač.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.