javno okupljanje

Mjesto za prosvjednike obilježit će ispred crkve

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Mjesto za prosvjednike obilježit će ispred crkve
24.02.2012.
u 09:00
Prema novom prijedlog zakona, tko iziđe iz prostora za prosvjed bit će udaljen s trga
Pogledaj originalni članak

Budu li prihvaćene izmjene Zakona o javnom okupljanju koje predlaže MUP, Grad Zagreb bit će dužan na Markovu trgu vidljivo označiti prostor za održavanje mirnog okupljanja i javnog prosvjeda. S tog bi mjesta prosvjednicima bilo dopušteno da pošalju Vladi i Saboru poruke vezane uz političke, socijalne i nacionalne ciljeve te uvjerenja.

Ograničenje okupljanja

Ova činjenica proizlazi iz Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju koji je MUP jučer objavio na svojim internetskim stranicama te pozvao javnost da o njemu kaže svoje mišljenje. Na Markovu trgu bi, prema MUP-ovu prijedlogu, moglo prosvjedovati do 250 građana od osam do 22 sata, a bili bi 20 metara udaljeni od zgrada Vlade, Sabora i Ustavnog suda. Prosvjed će trebati prijaviti policiji 10 dana prije održavanja. Inače, prema postojećem zakonu, ova se udaljenost odnosila na 100 metara pa je iz tog razloga Markov trg za prosvjednike jednostavno bio zabranjena zona. Kada se uzmu o obzir svi postavljeni uvjeti pod kojima bi bilo moguće javno okupljanje na Gornjem gradu, zabranjeno nakon prosvjeda zbog uhićenja generala Ante Gotovine 2005. godine, ispada da bi se ovih 250 građana smjelo okupiti isključivo na prostoru ispred Markove crkve koji graniči s Ćirilometodskom ulicom. Građanima bi prosvjedovanje pred Vladom i Saborom tako bilo omogućeno uz ograničenje prava na slobodu javnog okupljanja. MUP smatra da je to potrebno radi zaštite od terorizma, državne sigurnosti te sigurnosti i prava drugih.

Opet ocjena ustavnosti

– Bude li donesen ovakav zakon, on će ponovno biti predmet ocjene ustavnosti – kaže odvjetnica Višnja Drenški Lasan. Glumica Urša Raukar, jedna od organizatorica prosvjeda na Cvjetnom trgu, podsjeća na predizborna obećanja vladajuće garniture.

– U kampanji je rečeno da će se ovakav zakon maknuti te da će Markov trg biti slobodan za sve nezadovoljne građane koji žele prosvjedovati – dodaje Raukar. Iz tog razloga, kaže, od vlasti očekuje da održi obećanje.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

OB
-obrisani-
09:10 24.02.2012.

mjesto za krunjenje Novog bunDŽije gubeca, već je označeno...

OB
-obrisani-
10:28 24.02.2012.

Ovi kukurikavci dopuštaju okupljanje na Markovom trgu, istina ograničeno, jer misle da protiv njih nitko neće protestirati, a mišljenje MUP-a o terorizmu i državnoj sigurnsoti, barem dok je ovaj nesposobni kreten iz Splita ministar je po običaju idiotsko! Jer nema većeg terorizma, onog političkog, za Republiku Hrvatsku od terorizma nastalog dolaskom kukurikavaca na vlast, a o državnoj sigurnosti dok su oni na vlasti je kretenski i govoriti, pogotovo kada se zna kako su i na koji način izdali državu i “državnu sigurnost” prepustili stranim službama (i to baš ovaj imbecilni diletant Ostojić).

AG
Agramer198
17:41 24.02.2012.

Sport Fudbaleri Jedinstva iz Maksimira su pobedili beogradski Partizan 3:2. Nakon meča su obe ekipe do sitnih sati zajedno slavile uz zvuke Severine Popović i njezinog novog hita Srbijanka koji je tom prigodom prvi put izveden... Vreme Pretežito sunčano na severu i istoku zemlje, uz temperaturu do 17 stepena Celzijevih, moguće padaline u Krajini i Dalmaciji Poštovani gledaoci to bi bilo sve za ovo veče, ostanite uz program regionalne televizije Sloga, sledi putopis Miljenka Jergovića \"Vozom po Evropi\", a potom Ćirilica sa našim Aleksandrom Stankovićem. Program završavamo svevremenskim klasikom, filmom \"Parada\". (delovi na hrvatskom će da budu titlovani zbog lakšeg snalaženja omladine)