ZDRAVLJE

Mladi Nedelišćanci sami izrađuju lijekove po bakinim receptima

Foto: Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL
Mladi Nedelišćanci sami izrađuju lijekove po bakinim receptima
09.12.2010.
u 09:00
Projektom Zeleni iskorak učenici OŠ Nedelišće upozoravaju na štetnost industrijskih lijekova
Pogledaj originalni članak

- Što bih vam mogla preporučiti? Med s hrenom protiv problema s grlom, med od borovih iglica provi kašlja, pripravak od meda, limuna i jabučnog octa protiv upale grla, naribani krumpir ili svježi sir za skidanje povišene tjelesne temperature, čaj od šipka za otpornost organizma – nabrajala je Ana Novak, sedmašica Osnovne škole Nedelišće. Članica je učeničke grupe koja kroz projekt Zeleni iskorak proučava štetnost industrijskih lijekova. Učenici od baka prikupljaju recepte starinskih lijekova napravljenih na prirodan način, a neke i sami pokušavaju izraditi.

Kad smo ih zatekli u školi, učenici su pripremali pakiranje čajeva za božićni sajam. Izrađivali su lijek protiv upale grla. Pripravlja se od dvije žlice meda, dvije žlice jabučnog octa i deset kapi limunova soka. Osim njega, priredili su i starinski lijek za skidanje povišene temperature od ribanoga krumpira. Pripravak se koristi više puta tijekom dana, po jedna žličica.

- Bavimo se starinskim lijekovima koje su koristile naše bake, a koji sve više padaju u zaborav i zamjenjuju ih lijekovi koji s jedne strane pomažu, ali s druge i štete našem organizmu. Želja nam je potaknuti učenike i roditelje, ali i cijelu okolinu da se u bolestima kod kojih je to moguće, npr. kašalj i temperatura, vrate prirodnim lijekovima i na taj način smanje svoj ekološki otisak, tj. resurse našeg planeta koje koriste za svoj život – pojasnio je sedmaš David Horvat.

Tijekom zimskih mjeseci, dodaje, proučavat će ljekovito bilje i plodova, dok ih u proljeće čeka i skupljanje i pripremanje za sušenje te spremanje različitih pripravaka.

- Naše prvo javno predstavljanje bit će na božićnom sajmu naše škole 23.. prosinca pa pripremamo nešto za degustaciju, a nešto za prodaju – kaže Ana Novak.

Zeleni iskorak mladi su Nedelišćanci osmislili unutar europskog projekta podunavskih zemalja European Schools for a living planet. Bili su na sedmodnevnoj edukaciji u Austriji, a potom su dobili zadaću osmisliti i provesti svoj projekt.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.