suđenje mladiću

Mladić u Haagu novinara Skya nazvao špijunom CIA-e

Foto: Reuters/AFP/Pixsell
Mladić u Haagu novinara Skya nazvao špijunom CIA-e
21.08.2012.
u 18:04
Aernout van Lynden, koji je iz Sarajeva izvještavao od svibnja do rujna 1992. i povremeno kasnije, posvjedočio je danas u Haagu da mu je zapovjednik srpske vojske u rujnu te godine rekao kako ima Sarajevo na dlanu
Pogledaj originalni članak

Novinar Skya Aernout van Lynden, koji je iz Sarajeva izvještavao od svibnja do rujna 1992. i povremeno kasnije, posvjedočio je u Haagu u današnjem nastavku suđenja Ratku Mladiću da mu je zapovjednik srpske vojske u rujnu te godine na topničkom položaju iznad grada rekao kako ima Sarajevo na dlanu.

No, dok su tužitelji u sudnici prikazivali snimku Van Lyndenova intervjua s Mladićem u rujnu 1992., Mladić je povišenim glasom i uzbuđeno tvrdio da je svjedok špijun CIA-e, javlja agencija Beta. Van Lynden je danas u haaškoj sudnici potvrdio navod optužnice da je Vojska Republike Srpske od 1992. terorizirala stanovništvo Sarajeva dugotrajnim i neselektivnim granatiranjem i snajperskom vatrom.

Mladiću se, između ostalog, na teret stavlja teroriziranje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada 1992.-1995., kao i genocid u Srebrenici i još sedam općina u BiH. – Primjena kombinacije fizičkog i psihološkog terora omogućila je bosanskim Srbima da pojačavaju ili smanjuju pritisak na Sarajevo u skladu s vojnom i političkom situacijom. Oni su mogli granatirati i snajperima gađati bilo koji dio grada pod opsadom. Nije bilo hrane, struje, a srpske snage imale su kontrolu nad osnovnim potrebama stanovništva – posvjedočio je Van Lynden.

Dok je u sudnici prikazivana snimka njegova intervjua Skyu gdje Mladić kaže da nije zabrinut za optužnicu iz Haaga jer nije sudjelovao ni u kakvim zločinima i da je samo branio svoj narod, optuženi Mladić prvo je rukom pokazao da traži odmor, a potom svojim braniteljima povišenim glasom počeo govoriti da je Van Lynden špijun CIA-e i da nije prebrojavao mrtve Srbe. – Jašući na tomahawcima, ubijaju sirotinju – rekao je Mladić uzbuđeno dok ga je sudac smirivao neka govori tiše. Mladić, prema ocjeni izvjestitelja iz sudnice, izgleda dobro nakon nedavnih zdravstvenih problema.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

CA
canajrasim
18:19 21.08.2012.

Mladić u Haagu novinara Skya nazvao špijunom CIA-e >>>> To je tocno . Velika vecina zapadnih novinara i TV izvjestitelja su agenti i uhode

KR
krtica
18:19 21.08.2012.

Izgleda dobro - samo se pravi pametan!

CH
chainsaw.
18:18 21.08.2012.

ma pazi boga ti kako on ima bistar i lijep pogled...