malverzacije

Mladineo prijatelja zaposlio za nadzornika u fondu – nezakonito!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Mladineo prijatelja zaposlio za nadzornika u fondu – nezakonito!
20.12.2010.
u 08:45
Iako je u natječaju pisalo da je za radno mjesto potrebna visoka stručna sprema, primljen je Franjo Hrelec koji ima tek višu građevinsku školu
Pogledaj originalni članak

Nakon što je uhićen Vinko Mladineo, bivši šef Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, raspliću se afere i nezakonitosti u koje je bio upetljan on, ali i njegovi suradnici u tom Fondu. Državni inspektorat, nakon prijave jedne građevinske tvrtke, sada je utvrdio da je inženjer Franjo Hrelec, koji je za Fond radio nadzor trošenja novca i ostale tehnikalije na sanacijama odlagališta otpada i sličnim poslovima, nezakonito zaposlen u tom fondu! Iako je za to radno mjesto bila potrebna visoka stručna sprema prema natječaju koji je Fond ljetos u srpnju objavio na svojim internetskim stranicama, ali i na portalu Moj posao, u radni odnos je primljen inženjer Hrelec koji ima tek višu građevinsku školu.

Ovlašteni sudski vještak

Iako je o tom propustu, kako doznajemo, odmah nakon Hrelecova zapošljavanja u fondu bio obaviješten i predsjednik NO-a tog fonda Davor Mrduljaš, inače i državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša, naš izvor tvrdi kako Mrduljaš na to nije reagirao. No, priča o inženjeru Hrelecu mnogo je šira od muljaže sa zapošljavanjem. Hrelec je, naime, dugogodišnji prijatelj uhićenog Mladinea, a za fond je, i prije nego što je ljetos primljen u radni odnos, radio na ugovor o djelu, preko svoje tvrtke Jaspra d.o.o. Na taj je način Hrelec, kako doznajemo, radio punih šest godina, ali nijedan posao nije dobio preko natječaja! Fond mu je u tom razdoblju ukupno isplatio 271.964,33 kuna.

Najapsurdnije jest to što je Hrelec u radni odnos u Fond primljen nakon što su se neke građevinske tvrtke, koje su radila na sanacijama za fond, požalile kako je nemoguće da nadzor obavlja tvrtka Jaspra d.o.o., koja je bila registrirana i bavila se izvođačko-građevinskom djelatnošću, što je pak u sukobu interesa s djelatnošću nadzora građevinskih tvrtki. Apsurdno jest i to što je za svaki projekt sanacije postojao legalno izabran nadzor, koji su uglavnom ugovarale općine ili gradovi koje su i sklapale ugovore s izvođačima radova budući da su one bile nositelji poslova – a fond sufinancijer, a Hrelec je obavljao nadzor samo za fond. Objasnio je, naime, da fond kao investitor ima pravo znati kako se i na što troši njegov novac.

Hrelec nam je potvrdio i kako poslove nije dobivao na natječaju jer je uvijek bila riječ o svotama manjim od 20.000 kuna koje nisu zahtijevale raspisivanje natječaja, a potvrdio je i da Vinka Mladineo poznaje već 20 godina. Hrelec pak tvrdi kako je on stručan za posao koji je radio, da je ovlašteni sudski vještak, te da su ga prijavile tvrtke koje su od Fonda htjele naplatiti radove koje uopće nisu izvele. S druge strane, naši sugovornici tvrde kako je Hrelecov posao u stvari bio stvarati probleme izvođačima radova (kroz navodne nedostatke u izvedbi) koji nisu pristajali prihvatiti podizvođače koje je bi predložila određena projektna kuća vezana s Hrelecom i Mladineom.

Skupi podizvođači

Ti podizvođači su u pravilu bili puno skuplji od ostalih koje su građevinske tvrtke htjele angažirati... U Fondu za zaštitu okoliša pak kažu kako tvrtka Jaspra u vlasništvu ing. Hreleca nije bila u sukobu interesa kad je obavljala nadzor za fond te da će poduzeti zakonom propisane mjere jer je Državni inspektorat utvrdio da su nezakonito zaposlili Hreleca. U fondu nijednom riječju ne objašnjavaju zašto su uopće zaposlili Hreleca ako nije udovoljavao propozicijama natječaja.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

OB
-obrisani-
09:59 20.12.2010.

a kolko ono kosta radno mjesto u HRVATSKOJ---u kunama::??????

DA
darko9
11:07 20.12.2010.

pravda bude na djelu kad se otpuste svi koji nemaju određene kvalifikacije i koji su došli na pozicije po vezama

RA
rasim
09:02 20.12.2010.

Kao da mi sve ovo nismo znali prije.