Integracija

Mladu Albanku Arigonu protjerali pa je vratili u Austriju

Foto: AFP/PIXSELL
Mladu Albanku Arigonu protjerali pa je vratili u Austriju
25.11.2010.
u 15:07
Arigona i njen brat i sestra dobili su studentsku, odnosno učeničke vize, dok je njihovoj majci odobrena šestomjesečna radna viza
Pogledaj originalni članak

Arigona Zogaj, 18-godišnja Albanka s Kosova, i neki od članova njezine obitelji, majka Nuria (46) te sestra Albona (10) i mlađi brat Albin (11), koji su u srpnju ove godine, poslije bezuspješne osmogodišnje borbe za azilantski status, morali napustiti Austriju, vratili su se u srijedu s Kosova ponovno u Austriju nakon što im je prije nekoliko dana odobrena boravišna dozvola.

Arigona i njezini brat i sestra dobili su studentsku, odnosno učeničke vize, dok je njihovoj majci odobrena šestomjesečna radna viza.

"Hvala“, rekla je Arigona tihim glasom i očiju punih suza pri izlasku iz zrakoplova u srijedu u bečkoj zračnoj luci Schwechat.

Na novinskoj konferenciji koju je danas prijepodne u Linzu održala humanitarna organizacija Volkshilfe, predsjednik Josef Weidenholzer zahvalio je kotarskom poglavarstvu gornjoaustrijskog gradića Vöcklabrucka koji je članovima obitelji Zogaj omogućilo legalan povratak u njihovu „novu domovinu“. Dodao je kako se Zogajevi žele što prije „vratiti normalnom životu“ te da se nadaju neograničenoj boravišnoj dozvoli.

Arigona nije bila nazočna pres konferenciji jer je već bila u školi, a njezini majka, brat i sestra otputovali su u njihov stari stan u Frankenburg, u kojem su živjeli do odluke o izgonu iz Austrije. Gerti Jahn iz Platforme Pravo na ostanak izjavio je da se trenutačno u Austriji čak 1500 obitelji nalazi u situaciji sličnoj Zogajevima i da već godinama čekaju na rješenje azilantskih zamolbi. 

Bitka dobro integriranih Zogajevih za ostanak u Austriji privukla je pozornost javnosti već prije tri godine, kada je tada 15-godišnja Arigona, koja govori njemački kao materinski jezik, pobjegla od kuće i sakrila se nakon što su njezin otac, četiri brata i sestra prognani na Kosovo, a majka završila na psihijatriji jedne od austrijskih klinika.

Nakon nekog vremena, dvoje mlađe Arigonine braće vratilo se preko Mađarske u Austriju, gdje su ostali do srpnja ove godine, kada su je zajedno s Arigonom i njihovom majkom morali napustiti. Arigonina dva starija brata, unatoč brojnim pokušajima, nisu se uspjeli s Kosova ponovno vratiti u Austriju. Njihov otac, koji je ilegalno došao u Austriju 2001. godine, bio je nakon izgona cijelo vrijeme na Kosovu, no ubrzo je napustio obitelj.

Arigona, njena majka i braća i sestra priključili su se ocu u Austriji u jesen 2002. godine, uz pomoć krijumčara ljudi, nakon što je već bio odbijen prvi zahtjev za azil koji je podnio otac.

Izgon Arigone i članova njezine obitelji na Kosovo izazvao je niz protesta i rasprava o tome kako postuaiti s dobro integriranim strancima u Austriji kojima nije odobren azil i koji pokušavaju unatoč ilegalnom ulasku u zemlju ostati u njoj. Brojni političari i druge osobe iz austrijskog javnog života ustale su u obranu obitelji Zogaj, zatraživši da im se odobri boravak u Austriji iz humanitarnih razloga. Među njima su bili austrijski predsjednik Heinz Fischer i bečki nadbiskup, kardinal Christoph Schönborn.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

OB
-obrisani-
15:47 25.11.2010.

Lisnjak, ovdje se radi o Kosovarima. Heroinskih azilanata je u EU više nego dosta.

CR
CrniGruja
15:16 25.11.2010.

odlicno,bravo....a kako bi bilo da ih odvedete sve,kolektivno sa kosova,pa ih inegrisite....lepo vama,lepo nama...so sabi...

OB
-obrisani-
15:29 25.11.2010.

Lijepo je da su oni \"dobro integrirani\". Al po kojoj su osnovi tražili azil? Zar nemaju Republjiku, neovisnu i punopravnu?