ODJECI RATA I PANDEMIJE

MMF: Bankrot Rusije nije nemoguć, globalna kriza nije izgledna, ipak prijeti opasnost

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
MMF: Bankrot Rusije nije nemoguć, globalna kriza nije izgledna, ipak prijeti opasnost
13.03.2022.
u 19:59
Zbog rata će se umanjiti i prognoze globalnog rasta za 2022., no "smjer i dalje ostaje pozitivan" tvrde u MMF-u. Najviše će profitirati SAD, a zbor inflacije i rasta cijena najdeblji kraj ponovno će izvući Afrika u kojoj bi moglo biti gladi.
Pogledaj originalni članak

Međunarodni monetarni fond (MMF) više ne smatra nemogućim da Rusija prestane plaćati svoje dugove, ali to ne bi trebalo izazvati globalnu financijsku krizu, prenose agencije.

"Više ne smatramo da je ruski prestanak plaćanja nevjerojatan", rekla je čelnica MMF-a Kristalina Georgieva u intervjuu za američku televizijsku kuću CBS u nedjelju. Zbog sankcija uvedenih kao rezultat invazije na Ukrajinu, Rusija je sada u opasnosti od ulaska u "duboku recesiju", rekla je Georgieva, prenosi agencija dpa.

Devalvacija nacionalne valute, rublje, već je "značajno umanjila" kupovnu moć ruskog stanovništva, dodala je. Međunarodne devizne rezerve ruske središnje banke uglavnom su blokirane kao rezultat sankcija, što Rusiji otežava stabilizaciju tečaja rublje.

"Rusija ima novac za servisiranje svog duga, ali ne može mu pristupiti", rekla je Georgieva. Osim toga, servisiranje državnog duga u stranim valutama poput američkih dolara ili eura postalo je sve kompliciranije.

Upitana bi li takvo neispunjavanje obveza moglo izazvati financijsku krizu diljem svijeta, odgovorila je: "Za sada ne." Ukupna izloženost banaka u Rusiji iznosila je oko 120 milijardi dolara, iznos koji, iako nije beznačajan, "nije sustavno relevantan", rekla je Georgieva, prenosi Reuters.

Georgieva je prošlog tjedna rekla da će MMF umanjiti prethodnu prognozu za globalni gospodarski rast od 4,4 posto u 2022. kao rezultat rata, ali je rekla da je ukupan smjer i dalje pozitivan.

Rast je ostao snažan u zemljama poput Sjedinjenih Država koje su se brzo oporavile od pandemije covida-19, rekla je za CBS.

Utjecaj bi bio najozbiljniji u smislu povećanja cijena roba i inflacije, što bi potencijalno moglo dovesti do gladi i nesigurnosti opskrbe hranom u dijelovima Afrike, rekla je.

MLADI ODLAZE

Nepalci, Filipinci, Egipćani... Strani radnici pohrlili u hrvatski grad. Domaće stanovništvo bježi: 'Zatvorili smo šest škola'

Stanovništvo Vrgorske krajine većinom čine stariji i nemoćni ljudi, dok se mladi, u potrazi za boljim životnim uvjetima, sve češće sele u zapadnoeuropske zemlje ili na obližnju Makarsku rivijeru. Prema popisu stanovništva, grad Vrgorac s 27 mjesnih odbora broji 5.911 stanovnika, no stvarni broj stanovnika na terenu procjenjuje se između 3.500 i 4.000

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

Avatar mason
mason
20:35 13.03.2022.

Kako to . Cesto procitam komentare na VL da ce USA u bankrot i da ce propasti dollar. Samo ce jacati izlatni rubalj i sveti nebeski dinar .

WT
WTF!
22:14 14.03.2022.

Koliki je ono javni dug Amerike,oko 30 bilijuna 🤑??!

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
20:03 14.03.2022.

Administracija Joea Bidena već je pozvala zemlje članice OPEC-a da reguliraju cijene sirove nafte zbog njihovog prevelikog rasta. Ali ga ignorišu .....ŠOK ZA SAD – Do sada nezamislivo: Dva saveznika ne žele ni da se jave Bajdenu na telefon …U potrazi za alternativnim načinom za uvoz nafte i gasa, nakon što je u potpunosti obustavio kupovinu ruske nafte na tržištu, nakon što nije dobio garancije predsednika Venecuele Nikolasa Madura, do pre nekoliko dana najvećeg neprijatelja SAD, Bajden sada pokušava sa svojim najvećim saveznicima u zemljama Zaliva, kao što su Saudijska Arabija i UAE. Međutim, Bajden je i tu naišao na zid, što nije očekivao. Prema pisanju američkog Volstrit džurnala, Bajden nije uspeo da razgovara sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom i prestolonaslednikom Abu Dabijem i vladarom UAE šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom, jer niko nije želeo da odgovori. Vol strit žurnal, pozivajući se na visoke američke i saudijske zvaničnike, piše da je svrha poziva bila da se razgovara o pitanjima pružanja međunarodne podrške Ukrajini i kontrole rasta cena benzina širom sveta. List navodi da je nedavno bio svedok loših odnosa između Bajdena i Saudijske Arabije, dodajući da Saudijska Arabija traži od Bajdenove administracije veću pomoć u Jemenu, veću podršku Iranu i mešanje u tužbe protiv Saudijaca u Sjedinjenim Državama za ubistvo novinara Džamala Kašogija 2018. godine.