ne traži oštre rezove

MMF Vladi: Počnite dugove opraštati i građanima!

Foto: Robert Anić/PIXSELL
MMF Vladi: Počnite dugove opraštati i građanima!
04.03.2014.
u 07:45
Predstečajne su nagodbe bolje od stečaja. Ne znam je li Vlada nekome opraštala previše, no mjera je dobra
Pogledaj originalni članak

Otpis dugova kroz predstečajne nagodbe važan je instrument za smanjenje nelikvidnosti i pomoć tvrtkama. Taj sustav ne treba ukidati, nego ga poboljšati i proširiti na građane, kazao je Johannes Wiegand, šef MMF-ove misije za Hrvatsku.

– Ne mogu ulaziti u pojedine slučajeve. Svjesni smo da postoje određene kritike ovog sustava, ali zbog toga ga ne treba ukidati, nego poboljšati – rekao je Wiegand. MMF ocjenjuje da je visok dug privatnog sektora i dalje glavna prepreka za oporavak pa je ubrzano restrukturiranje duga prezaduženih poduzeća i stanovništva osnova da bi se normalizirala potrošnja. Kroz postupak predstečajnih nagodbi dosad je tvrtkama otpisan dug u vrijednosti 2 posto BDP-a, što je, prema ocjeni MMF-a, koristan instrument i treba ga ojačati.

Vladi sugeriraju da razmotri režim osobnog bankrota građana, vodeći računa o poštenoj podjeli duga između dužnika i vjerovnika. Blokirane račune u banci ima 307.000 građana zbog 24,4 milijarde kuna duga. MMF zaključuje da su gospodarski uvjeti i dalje otežani zbog čega predviđaju šestu godinu pada – između 0,5 i jedan posto. Neophodne reforme koje je Vlada provela, a vezane uz tržište rada i poslovnu klimu, donijet će vidljive rezultate tek za tri godine. Budući da se zbog procedure prekomjernog deficita odmah moraju poduzeti mjere za smanjenje deficita i uravnoteženje javnog duga, MMF smatra da ove godine naglasak ne treba biti na smanjenju proračunskih rashoda.

– Rebalans je primjereno usmjeren na mjere na strani prihoda jer će tako u kratkom roku posljedice za gospodarski rast biti niže – tvrdi Wiegand.

Ne čudi stoga što je prva ocjena potpredsjednika Grčića bila da je izvješće MMF-a “iznimno poticajno, u nekim elementima i pohvalno”. MMF kaže da veće smanjenje rashoda treba prebaciti na 2015. i 2016. godinu jer se rezovi mogu lakše provesti u uvjetima gospodarskog rasta.

Prema njihovim spoznajama, u smanjenju deficita za približno 8 milijardi kuna veći će prihodi sudjelovati s dvije trećine, a manji rashodi za jednu trećinu. MMF ipak ima primjedbi na nagli porast doprinosa za zdravstvo na 15 posto jer to povećava trošak rada i narušava napore za povećanje konkurentnosti.

– Primjerenijim se čine alternativne mjere kao što su uvođenje suvremenog oporezivanja imovine, ukidanje odbitaka za reinvestiranu dobit, oporezivanje prihoda od kamata ili proširenje osnovice poreza na dohodak – navodi MMF sugerirajući da se alternativne mjere primjene već kod rebalansa, a svakako za 2015. i 2016. godinu.

Potpredsjednik Vlade Grčić za izvješće kaže da realno sagledava da su gospodarski uvjeti teški i bit će teško i u 2014. ostvariti gospodarski rast.

– Ocjena MMF-a vrlo je sukladna onome kako Vlada razmišlja.Predlažu fiskalnu konsolidaciju kroz tri godine, a njihov je prijedlog da ove godine naglasak bude na prihodnoj strani, a ne rashodnoj te da se kroz tri godine ravnopravno raspodijeli. Mi idemo upravo u tom smjeru – rekao je Grčić i najavio da će se o porezu na nekretnine razgovarati u koaliciji, a predviđen je za 2016. godinu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

BA
balic
08:33 04.03.2014.

Oprasta na ssupermann ali samo stranci podobnima ,velikim poduzetnicima koji su izbjegavali placat porez .male tvrtke -poduzetnike je pricepio i blokirao racune jer zna da od njih na izborima nece dobit podrsku.. nama treba MMF ma koliko god se neki protivili da uvede red u nas financijski sektor .. Od Linica mali ne mogu nista dobro ocekivati..

LI
list68
07:49 04.03.2014.

Vidjet će se, ako do praštanja dugova dođe, kome će opraštati, "podobnima".

KR
kristov
09:01 04.03.2014.

Došli su gospodari vidjeti kako sprovodnici rade svoj posao! Gle čuda, zrače umjerenim zadovoljstvom, no nije se dovoljno napravilo na građanima, nije uveden bankrot! Državna imovina je pred potpunim slomom i gospodari nemaju primjedbi što bi se još moglo učiniti, treba samo malo "poboljšati" postojeću praksu, dotjerali su nas gotovo do kraja. Ovdje se više nema što tražiti, još samo preko osobnog bankrota stanovništvo ugurati u ropstvo i time će biti dovršeno, jer poznata je činjenica, Hrvati imaju još dosta osobne imovine, oduzeto im je ono što su radom i zajedništvom stvarali i gradili, tvornice, brodogradilišta, industrija, poljoprivreda, sve izmasakrirano i uništeno doveli svoje trgovine i kraj priče je sasvim blizu. Osobna imovina je još mala kočnica, no i to će se urediti legalizacijom, kada će gospodari još jače stisnuti i legalno preuzeti nekretnine koje do sada nisu mogli, jer nigdje nisu postojale! Otuda požurivanje, rokovi, nove agencije, samo da se gospodari ne naljute kako to sporo ide! Ljudi tko to ne vidi, neka se javi Josipoviću da mu on naruči operaciju očiju!