NEMA TE OBRANE

Moćni 'Kalibr': Rusija razvija projektil s dometom od 4500 kilometara

Foto: Reuters/Pixsell
Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
08.01.2019.
u 17:56
Projektil, koji će vojsci postati dostupan do 2027., navodno je dio obitelji projektila "Kalibr"
Pogledaj originalni članak

Rusija razvija krstareći projektil sa dometom većim od 4500 kilometara, javljaju državni mediji u utorak, navodeći izvor iz ruskog ministarstva obrane. Projektil, koji će vojsci postati dostupan do 2027., navodno je dio obitelji projektila "Kalibr", a koji se mogu ispaljivati s brodova i podmornica te su sposobni za korištenje nuklearnog naoružanja.

Ruski Sporazum o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) sa SAD-om ne ograničava korištenje projektila ispaljenih s mora. Planirani Kalibr-M projektil trebao bi imati sposobnost nošenja bojnih glava od oko 1 tone, navodi ruska državna agencija TASS.

Prošlog mjeseca Rusija je objavila kako je testirala projektil zemlja-zemlja koji je ispalila s mjesta južno od gorja Ural, a pogodio je metu 6.000 kilometara istočno u regiji Kamčatka na istoku Rusije. Ta je udaljenost veća od zabranjene, prema INF-u projektili ne bi smjeli imati domet veći od 5.500 kilometara.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je kako je hipersonični Avangard projektil "neprobojan za sadašnje i buduće sustave obrane od projektila potencijalnih neprijatelja". Sjedinjene Države stoga se povlače iz INF-a uz optužbe da ga Rusija krši razvojem projektila koji prelaze ograničenje dometa. Rusija, koja negira sve optužbe, optužila je SAD za kršenje istog sporazuma postavljanjem obrambenih sustava projektila u istočnoj Europi.

Foto: U.S. Navy Mass Communication
Foto: Reuters/PIXSELL
turska vojska
Foto: U.S. Navy
Foto: Ministry of Defense
Foto: U.S. Army Spc. Lloyd Villanueva
Foto: IAF Video Still
Foto: Chinese Defense Ministry
Foto: U.S Army Staff. Sgt Kwadwo Frimpong

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 51

BF
bf2
18:49 08.01.2019.

uh što volim te bombastične naslove tipa "nema obrane","rusi u panici ","amerikanci u panici","neuništiv tenk,avion..."ali suprotna strana nekako uvijek doskoči trenutnoj prednosti potencijalnog ili stvarnog protivnika (ako ta prednost uopće postoji),tako to ide još od početaka ljudske vrste

ST
Startrack
18:12 08.01.2019.

Jel ikad iko cuo vjesti iz rusije o razvoju automobila, kompjutera, pametnog telefona, hladnjaka?

Avatar Tito
Tito
21:24 08.01.2019.

Brutalno sam šokiran ovakva bombastična vijest me ruši s nogu