DVIJE OPCIJE

Mogući scenariji: što će biti čija uloga

Foto: Igor Soban/PIXSELL
antonio alvarez
Foto: Igor Soban/PIXSELL
antonio alvarez
Foto: Igor Soban/PIXSELL
antonio alvarez
Foto: Igor Soban/PIXSELL
antonio alvarez
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
alvarez plenković
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
alvarez plenković
08.04.2017.
u 08:04
Od prvog dana komuniciralo se da je tvrtka Alvarez&Marsal angažirana za izradu plana restrukturiranja, za što, uostalom, ima i ekspertizu.
Pogledaj originalni članak

1. Antonio Alvarez III. ostaje na mjestu šefa restrukturiranja

Od prvog dana komuniciralo se da je tvrtka Alvarez&Marsal angažirana za izradu plana restrukturiranja, za što, uostalom, ima i ekspertizu. Alvarez je dobio mandat od vjerovnika, koji su i naglašavali da će on pojačati upravu Agrokora. U tom kontekstu Alvarez nema razloga napustiti kompaniju jer je i dobio mandat za pripremu plana restrukturiranja, a ne za vođenje kompanije. Njegova pozicija dakle nije ugrožena povjerenikom.

2. Vlada imenuje povjerenika, a Alvarez odlazi

Povjerenik kojeg će imenovati Vlada, a potvrditi sud imat će i upravljačke i nadzorne ovlasti. Ipak on predlaže odluke, a vjerovničko vijeće u kojem primat imaju banke odlučuje koje će odluke prihvatiti. U tom kontekstu Alvarez može imati tek treću poziciju u tvrtki pa se možda odluči napustiti posao prije nego ga završi. U tom slučaju Agrokor će u brzom roku morati pronaći nove stručnjake za restrukturiranje, što će biti utrka s vremenom.

>>'Lex Agrokor': Ovo je 5 ključnih točaka!

>> Trgovački sud: Vlada ima rok od dva dana za imenovanje izvanrednog povjerenika za Agrokor

>>Ivica Todorić: Danas sam ponosan čovjek jer sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

ST
stefj
08:45 08.04.2017.

Niti banke, niti vlada uopće ne doživljavaju dobavljače. Do sada nije bio niti jedan ozbiljan sastanak s njima, niti najmanji pokušaj da se napravi neki kompromis... S jedne strane, vlada nema izbora, ako banke neće financirati Agrokor, sve će otići k vragu, zato je i morala unijeti amandmane na zakon. S druge strane, banke nemaju izbora, jer ako ne financiraju Agrokor dalje, ostat će bez svog novca... Dobavljači su u nezavidnom položaju, dobar dio radi faktoringa, a svi radi plasmana roba (osim Roglića). Dobavljači nemaju snagu banaka, niti države i oni će u konačnici najviše izgubiti. Vjerojatno će banke odabrati dobavljače kojima će skinuti blokade i s kojima će nastaviti poslovanje, a ostale će zapravo uništiti... A zaposleni? Pa od danas Agrokor prestaje biti socijalna ustanova, koja po trgovini ima dvostruko više zaposlenih od konkurencije, koja ima neisplativih trgovina, koja ima dosta poduzeća van primarnog portfelja koja stvaraju gubitke... Bit će zapravo gadno, sad kreće kapitalizam...

Avatar bosanac1951
bosanac1951
08:21 08.04.2017.

Mogući scenariji: što će biti čija uloga..................Bilo bi mi najdraže da do mogućih scenarija uopće nije ni došlo...Al bahatost i samovolja jednog čovjeka s jedne strane i gledanja kroz prste (tom istom čovjeku) od strane države s druge strane dovelo je do kolapsa. Kolika je krivica bivših ministara financija, ravnatelja porezne uprave i inih institucija trebao bi na tome netko i poraditi. Pa sve one zločeste sankcionirati.

KR
krka
09:03 08.04.2017.

Čemu neki Alvarez ili neznam tko izvana? Ako od silnih stručnjaka koje imamo u Hrvatskoj se nemože složiti ekipa za restrukturiranje Agrokora, oduzeti svima diplome i najuriti ih na posao čistača i prekvalifikacije za građevince, kojih kronično nedostaje!!!!!