egipatska revolucija

Mohamed el-Baradei: Spreman sam voditi prijelaznu vladu Egipta

Foto: AFP/PIXSELL
Mohamed el-Baradei: Spreman sam voditi prijelaznu vladu Egipta
27.01.2011.
u 14:51
Broj uhićenih raste iz sata u sat. Demonstranti su i danas prosvjedovali u nekoliko egipatskih gradova.
Pogledaj originalni članak

Vrijeme je da se Hosni Mubarak poslije trideset godina na vlasti povuče. Vraćam se na ulice Kaira jer nema drugog izbora. Režim do sada očigledno nije shvatio poruku, izjavio je uoči povratka u Egipat Mohamed el-Baradei. Prema portalu al-Arabiya el-Baradei je izjavio kako je spreman voditi prijelznu vladu do izbora koji se trebaju održati u rujnu. Dolazak El-Baradeija, dobitnika Nobelove nagrade za mir, označava i dolazak osobe svjetskoga ugleda koja će biti vođa protivnika Mubaraka. El-Baradeijev povratak mogao bi uzrokovati još žešće prosvjede koji do sada nisu imali istaknutog vođu, prenosi Reuters. Bivši šef UN-ove inspekcije za kontrolu nuklearnog naoružanja kazao je kako Egipćani više neće tolerirati Mubarakovu vladu odbacivši ideju da su autoritarni lideri poput Mubaraka jedini bedem protiv islamskog ekstremizma.

Više od 800 uhićenih

Prosvjedi u Egiptu su nastavljeni, unatoč zabrani okupljanja, a ukupno 860 demonstranata širom zemlje privedeno je poslije nereda. Demonstranti su u središnjem dijelu Kaira zapalili gume i bacali kamenje na policiju. U Suezu su demonstranti spalili zgradu vlade i policije. Demonstranti su obećali da će najveći prosvjedi biti organizirani u petak poslije podnevne molitve. Ali el-Baradei, brat Mohameda el-Baradeija, potvrdio je Al-Jazeeri da će nobelovac sudjelovati na tim prosvjedima. 

Kršćani i muslimani  

“Egipatski muslimani i kršćani borit će se protiv korupcije, nezaposlenosti i represije”, napisao je jedan aktivist na stranici na Facebooku, navodi BBC. Predsjednik Mubarak trebao bi se navodno s televizije obratiti naciji. Danas se oglasio egipatski premijer Ahmed Nazif, koji je izjavio kako građani imaju pravo na mirne demonstracije, istaknuvši kako će “policija strogo kažnjavati svako ugrožavanje nacionalne sigurnosti”. Prema nepotvrđenim informacijama, Mubarak je napustio Kairo i otišao u poznato egipatsko ljetovalište Sharm el-Sheikh. Ljetovalište je osam sati vožnje udaljeno od Kaira i u njemu zasad nema prosvjeda. 

Predsjednički izbori trebaju se održati u rujnu. Egipćani pretpostavljaju da će 82-godišnji Mubarak ostati na čelu države ili da će vlast prepustiti svom sinu Gamalu (47). Prema posljednjim informacijama, Gamal nije napustio Egipat, kao što je prije bilo objavljeno. Al-Jazeera tvrdi da je sudjelovao na stranačkom sastanku u Kairu.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 250

OB
-obrisani-
17:38 27.01.2011.

moram priznati da mi je neopisivo zadovoljstvo vidjeti kada brdsko planinski koji ni samoglasnike ne govore pokušavaju kajkati, divan osječaj, jest da to izgleda smješno ali ipak mi je žao tih brdsko planinskih da se odriču svojih običaja i jezika, kulture ionako nemaju pa im je to lakše ali ipak ......

OB
-obrisani-
17:36 27.01.2011.

27.01.2011. u 17:34h streptоmicin®. je napisao/la: Ja sem za roštilj nevek spreman. --------------- znam da ti volis dobar rostilj ali ne bu smel toliko koji ce te vrag do groblja odnesti ako uzmemo tvoju specificnu tezinu, pa subtrahiramo to sa tezinom kovcega ergo djjcom te do groblja odvuci necemo moci

OB
-obrisani-
17:06 27.01.2011.

27.01.2011. u 17:04h streptоmicin®. je napisao/la: sve se to da u wikipizdiji proveriti ? zakaj ne bumo svi malo zavirili i osvedočili se skupa svi ----------- konju posavski yebla te vise wikipedija imas li i jednu nervnu stanicu u toj pletari od glave