OBJAVILA PREMIJERKA

Moldavska vlada dala ostavku, presudili joj inflacija i pritisak ruskog rata

Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea/REUTER
Moldavska vlada dala ostavku, presudili joj inflacija i pritisak ruskog rata
10.02.2023.
u 14:35
Pod pritiskom inflacije i sve većeg broja izbjeglica te učestalih prekida u opskrbi energijom, izbili su brojni prosvjedi s kojima se vlada više nije mogla izboriti
Pogledaj originalni članak

Moldavska premijerka Natalia Gavrilita objavila je u petak da njezina vlada podnosi ostavku, nakon 18 turbulentnih mjeseci na vlasti obilježenih gospodarskom krizom i posljedicama ruskog rata u Ukrajini. "Vjerujem u moldavski narod. Vjerujem u Moldaviju", rekla je novinarima. "Vjerujem da ćemo prevladati sve poteškoće i izazove."

Bivša sovjetska republika s 2,5 milijuna stanovnika pogođena je visokom inflacijom i pritiskom velikog broja ukrajinskih izbjeglica. Pogođena je i prekidima u opskrbi električnom energijom zbog ruskih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu i pokušava se osloboditi ovisnosti o ruskom plinu.

Zbog rasta cijena, osobito plina iz Rusije, izbili su prosvjedi, što je vlada ocijenila dijelom ruske kampanje destabilizacije vlade.

Gavrilita je stupila na dužnost u kolovozu 2021. nakon što je njezina proeuropska Stranka akcije i solidarnosti osigurala većinu u parlamentu s mandatom da se obračuna s korupcijom.

Moldavija je prošle godine dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

VIDEO Snažna ofenziva Rusa, eksplozije u Kijevu; Kličko: Napad se nastavlja. Ostanite u skloništima

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

DU
Deleted user
15:55 10.02.2023.

voda na mlin Rusima. slijedi verbalna ofenziva o ognjetavanju Rusa u Moldaviji i na koncu konca intervencija. vec smo navikli na te smicalice Rusa. prije nedjelju dana se Lavrov skoro ugrizao za jezik nakon sto je otkrio 'Moldavija slijedi'. i tako,sve smo blize,Rusima vec dugo cure sline kad pomisle na stratesku vaznost Jadrana. mi naivni,pod utjecajem kojekakvim trolovima pa urlamo sta ce nam NATO.Upravo to hoce,destabiliziranu drzavu,bez ikakve zastite. Ni ne slutimo sta nam se sprema. kad nam Rus zajasi na grbacu,neki koji ovdje burno navijaju za Putina&co ce se pokajati. Hrvatska je Balkan bio,je i ostace zauvijek. samo vi pljescite Rusima,ziv bio pa vidio.

PE
PetarPan1108
16:57 10.02.2023.

Ostavka jer je dopustila "prelet" raketa preko njihovog zracnog prostora prema Ukraini!

DU
Deleted user
15:42 10.02.2023.

Prilika da Zapad postavi osobu tipa Zelenskog koji će dirigirati ne samo vlastitom narodu, već svim ostalim marionetama koji su izgubili vlastiti ego.