proglašen krivim

Momiću tri godine za ratni zločin počinjen nad Hrvatom iz Berka

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Momiću tri godine za ratni zločin počinjen nad Hrvatom iz Berka
21.12.2012.
u 14:38
Predsjednik sudskog vijeća Županijskog suda u Vukovaru Nikola Bešenski rekao je da je sudsko vijeće proglasilo Momića krivim većinom glasova uz jedno izdvojeno mišljenje
Pogledaj originalni članak

Milorad Momić (47) danas je proglašen krivim i nepravomoćno je osuđen na tri godine zatvora jer je 2. rujna 1991. s više od deset pripadnika TO u Oroliku pokraj  Vinkovaca ispred štaba TO pretukao Stanka Penavića iz Berka koji je sa skupinom branitelja ovog sela tog dana zarobljen i odveden. Predsjednik sudskog vijeća Županijskog suda u Vukovaru Nikola Bešenski rekao je da je sudsko vijeće proglasilo Momića krivim većinom glasova uz jedno izdvojeno mišljenje temeljem svjedočenja 98 svjedoka od kojih je osmero bilo zarobljeno s Penavićem i znaju što se događalo ispred štaba TO u Oroliku, ali je jedino ključni svjedok Vitomir Garvanović vidio kada su tukli Penavića.

– Vijeće je povjerovalo svjedočenju oštećenog Penavića i svjedoka Garvanovića upravo stoga što su se njihovi iskazi malo razlikovali što znači da se nisu dogovarali, već su rekli ono što su vidjeli, a pri tom moramo uzeti u obzir atmosferu koja je vladala u tim trenucima ispred štaba TO gdje je uz zarobljene Hrvate bilo i 40-ak lokalnih Srba koji su prijetili i tražili da se svi odmah ubiju pa se nije moglo ni očekivati da obojica daju potpuno identične iskaze. Vijeće je također zaključilo da je Penavić ozlijeđen kako je i opisao i o čemu svjedoči medicinska dokumentacija. To je li Momić bio pripadnik TO ili ne, nije bitno jer tamo je bio i snosi odgovornost za sve udarce koje su nanijeli Penaviću – rekao je sudac Bešenski dodajući kako je vijeće najviše raspravljalo o Penavićevu statusu budući da je Momićev branitelj Tomislav Filaković osporavao optužnicu koja govori o ratnom zločinu nad civilima. Dok je Bešesnki obrazlagao presudu, Momić je u trenucima kada je govorio o njegovoj odgovornosti za nanesene udarce Penaviću vrtio glavom očito gestom komentirajući obrazloženje pa ga je sudac opomenuo na što je Momić rekao kako nije ništa govorio. Njegov branitelj Filaković jučer je iznio podatak koji je pronašao u Registru branitelja, da je Penavić bio pripadnik prvo ZNG-a, a poslije i 204. brigade i time želio osporiti optužnicu koja spominje civile.

– Činjenica je da je Penavić govorio na svjedočenju da je bio pripadnik ZNG-a i da je radio u "vezi", a poslije u 204. ali njega su zarobili mještani Orolika, Srbi, kao mještanina Berka koji je tih dana napala JNA potpomognuta lokalnim Srbima i paravojnim formacijama pa se u takvim okolnostima može na Penavića primijeniti tumačenje da je civil. Usto je otežavajuća okolnost za Momića to što se skrivao u Francuskoj koja ga je izručila Hrvatskoj i što je promijenio ime, a to govori da je htio izbjeći kazneni progon – objasnio je sudac Nikola Bešenski. Miloradu Momiću produljen je pritvor u kojemu je gotovo dvije godine, do pravomoćnosti presude.

>> Završne riječi na suđenju Miloradu Momiću za ratni zločin

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

JA
jastrebica
17:38 21.12.2012.

Treba objaviti registar napadača na vlastitu zemlju koji danas uživaju sve privilegije. Mnogima je priznat ratni staž (radni) a i dalje pljuju po vlastitoj zemlji.

MR
MrNo
17:58 21.12.2012.

A koji su to 40-tak lokalnih srba koji su prjetili i tražili da se svi odmah ubiju? To nije neko kazneno djelo?

JA
jamanuša
18:44 21.12.2012.

na ovoj slici ponizno i osramoćeno izgledaju pravosudni policajci ne i ovaj razbojnik što bi bilo normalno. jel se oni stide za njegova dijela ili zbog preblage kazne.