SUPER MARIO NAJAVIO

Montijeve reforme: Zapošljavanje mladih i oporezivanje bogatih

Foto: REUTERS/PIXSELL
Montijeve reforme: Zapošljavanje mladih i oporezivanje bogatih
14.11.2011.
u 14:13
Talijani su svjesni da ih čekaju dani rezova, ali žele da oni zahvate sve društvene slojeve na pravedan način, odnosno da oni koji zarađuju više i plate više.
Pogledaj originalni članak

Talijanski industrijalci prihvatili bi uvođenje poreza bogatim osobama, kao i poreza na nekretnine, a sindikati su spremni na pregovore o reformi mirovine. To su prve naznake dane mandataru za sastav nove talijanske vlade, profesoru ekonomije Mariju Montiju.

Silvio Berlusconi nije htio uvesti posebni porez bogatim osobama i nije htio vratiti porez na nekretnine, a čime bi se dobilo nekoliko desetaka milijardi eura s kojima bi se smanjio državni dug od 1,900 milijardi eura, a koji je pravim uzrokom ekonomsko-političke krize u Italiji. Još je vlada Romana Prodija 2006. ukinula porez na stanove čija je vrijednost bila do 300 tisuća eura. Berlusconi je, čim je došao na vlast 2008., ukinuo sve poreze na nekretnine, dakle i na one bogatih osoba, kao i na nasljedstva. Bogati industrijalci ne samo što nemaju ništa protiv ponovnog uspostavljanja poreza na nekretnine, nego nemaju ništa protiv ni da se njima poveća porez na prihode.

Predsjednica talijanskih industrijalaca (Confindustria) Emma Marcegaglia izjavila je u ponedjeljak kako se sve te restriktivne mjere moraju pod hitno uvesti radi smanjenja spreada, odnosno razlike između vrijednosti talijanskih državnih obveznica (BTP) i njemačkih državnih obveznica (Bund). Talijansko ministarstvo financija prodalo je u ponedjeljak tri milijarde eura državnih obveznica s naplatom nakon pet godina i kamatom 6,29 posto. To je dosta visoka kamata, ali je manja od 7,5 posto kolika je bila prošloga tjedna. Spread između BTP-a i Bunda na početku dana bio je 445, a zatim se popeo na 475, ali je to mnogo manje u odnosu na više od 600 koliko je iznosio prije Berlusconijeve ostavke.

Monti je ponedjeljak proveo u konzultacijama sa svim manjim strankama parlamenta, dok će s dvjema najvećima, Demokratskom strankom i Berlusconijevom strankom Narod sloboda, razgovarati u utorak ujutro. U utorak poslije podne razgovarat će s predstavnicima industrijalaca i sindikata. Čelnica najveće talijanske sindikalne konfederacije (Cgil) Susanna Camusso danas je kazala da se može razgovarati i o reformi mirovinskog sustava kako bi postao pravedniji. Monti će, kako je i sam najavio primajući mandat, provesti reforme kojima će pokušati napraviti rezove koji će biti teški poravnati s mjerama rasta za sve i posebno za zapošljavanje mladih. Talijani su svjesni da ih čekaju dani rezova, ali žele da oni zahvate sve društvene slojeve na pravedan način, odnosno da oni koji zarađuju više i plate više.

– Euro je više od jedinstvene monete. Ako propadne euro, propast će Europa, a to želimo spriječiti i spriječit ćemo – izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel naglasivši da se nada kako će nova talijanska vlada ubrzo provesti potrebne reforme. U Bruxelles su stigli odgovori na 39 pitanja koja je Europska komisija postavila Italiji za rješavanje ekonomske krize. Odgovori su potpuni i sada su na razmatranju ekonomskih stručnjaka, izjavio je glasnogovornik EU Amadeu Altafaj Tardio.

– Naša dijagnoza o talijanskoj ekonomiji nije izmijenjena samo zato što je promijenjena talijanska vlada – izjavio je europski povjerenik za ekonomiju Olli Rehn i naglasio kako je Monti jasno naznačio da treba uravnotežiti poreznu politiku sa strukturalnim reformama. Monti je razgovarao i s predsjednikom Europske komisije Josèom Barrosom. Monti je dobio i nadimak Super Mario jer je kao europski povjerenik za konkurenciju 2004. kaznio Microsoft sa 497 milijuna eura zbog informatičkog monopola u Europi.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

OB
-obrisani-
14:53 14.11.2011.

na ard kod majzberger na pitanje ministru financija: kak to vi mislite sparanjem vratit dug??????????? isti odgovara: pa to je jasno svakome da se sparanjem ne moze vratit ni jedan jedini euru-to se moze napravit iskljucivo rastom BND-ovo ve vredi generalno za se ilji celi svet, nema sporanja ali ima kljestrenje i kljesanje onog kaj ti ni ne pripada-tak su ti talijani imali zakonom zagarantirano da saki onaj kaj je delav 10 ljet bez obzira na placu ima pravo na \"minimalnu\" mirovinu od 700 eura, ve toga vec nece biti odnosno dobiv bus samo onoliko koliko si i uplativ-

UK
Ugo Kajvez
16:19 14.11.2011.

Još samo kad bi se znalo da tip radi za bilderbergovce i da je blisko vezan za goldman sachs koji su grčku uvalili u g*v*nce ..... bilo bi super ........... u svakom slučaju banksteri imaju sada svog čovjeka na čelu italije .............. hahahaha talijanima !! ..............

OB
-obrisani-
14:49 14.11.2011.

hehehehehe zaposljivanje mlodih i oporezovanje bogatih????????????? hehehehehe a de to moreju ovi mlodi delati osim kod bogatih???????????? cijela italija skupa nema jednu jedinu komunisticku/socijalisticku tvornicu-drugim recima ostaje imsamo da delaju kod bogatih-koje uz pot of oce i oporezivati hehehehehehe