pusić o referendumu

'Morali bismo izaći iz EU da bismo mogli reducirati prava manjina'

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
'Morali bismo izaći iz EU da bismo mogli reducirati prava manjina'
16.12.2013.
u 16:26
Dodala je kako prije bilo kakve daljnje rasprave treba detaljno prekontrolirati potpise koje je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara danas predao Saboru.
Pogledaj originalni članak

Morali bismo izaći iz EU da bismo mogli reducirati prava manjina na način na koji se to predlaže referendumskom inicijativom o ćirilici, poručila je potpredsjednica Vlade Vesna Pusić komentirajući iz Bruxellesa današnje predavanje potpisa u Saboru. 

- Mi smo se potpisivanjem našeg pristupnog ugovora s EU obvezali da ćemo produbljivati realizaciju ovog zakona o pravima nacionalnih manjina. Kad bismo konzekventno to provodili, mogli bismo reći da bismo trebali izaći iz EU da bi mogli reducirati prava manjina ili izbaciti prava manjina iz našeg političkog prostora na ovaj način na koji bi se to tu dogodilo - rekla je Pusić. 

Dodala je kako prije bilo kakve daljnje rasprave treba detaljno prekontrolirati potpise koje je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara danas predao Saboru.

- Mislim da bi bilo jako dobro, jako dobro prekontrolirati ipak potpise koji su prikupljeni. Bez ikakvih drugih komentara, mislim da u ovom slučaju sada zaista zaslužuje ta inicijativa da se vrlo detaljno prekontroliraju potpisi i kvaliteta prikupljene podrške u ovom slučaju - rekla je Pusić, koja danas i sutra sudjeluje na sastancima Vijeća za vanjske poslove i Vijeća za opće poslove EU. Komentirajući referendumsku inicijativu "Vukovar - Ne ćirilici", Pusić je naglasila da je važno da prije odlučivanja o tom referendumu budu usvojene ustavne promjene. - Kad smo skinuli prag izlasnosti na referendum zaboravljeno je dodati listu tema koje ne podliježu odlučivanju na referendumu, a po logici stvari to su teme ljudskih prava i prava manjina. To se ovim ustavnim promjenama korigira. To je najvažnija korekcija - dodala je potpredsjednica Vlade.  

 

>> Stožer uz pjesmu predao potpise za referendum o ćirilici

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 117

DU
Deleted user
16:39 16.12.2013.

Laže. Prava manjina svaka država EU određuje sama. Dali je prag 30 % ili 50% određuje pojedina država a na to EU nikada ne vrši pritisak.

Avatar NikadRobom
NikadRobom
16:37 16.12.2013.

Slobodno prekontrolirajte sve potpise,ako treba opet cemo potpisati.

ĆA
ćaćaća
16:36 16.12.2013.

pusićka se bori za srbe kao i njen braco ali za hrvate nikad..