Stari plac

Morali bismo uložiti tisuće eura za standarde, a nemamo i stari smo

Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
Morali bismo uložiti tisuće eura za standarde, a nemamo i stari smo
30.12.2012.
u 09:30
Brojni radnici dolazili su po kobasice, kotlovinu ili ostala jela, a navraćali su i oni s Dana piva, dok se manifestacija održavala u Zvijezdi
Pogledaj originalni članak

Bila me sram u posljednjih dvadeset godina gledati kako turisti dolaze u Zvijezdu, a vide samo ruševine, jer u njoj nema ništa. Prije nije tako bilo – priča Jadranka Pužin, umirovljena ugostiteljka koja je desetljeća života provela svakodnevno na Trgu bana Jelačića, Karlovčanima poznatijem kao Stari plac.

 Radili 38 godina

 Upravo tako se zvao i njezin ugostiteljski obrt, kojeg je zatvorila prije tridesetak dana nakon gotovo 40 godina postojanja. Kiosk na uglu trga u smjeru apoteke uživao je kultni status među radnicima koji su ondje odlazili na gablece, a posebno su na glasu bile kobasice i kotlovina.

 – Obrt je otvoren 1. srpnja 1974. godine. Zatvorila sam ga jer bih ga u suprotnom morala uskladiti s normama HACCAP-a – kaže Pužin.

 HACCAP je naziv za svjetski standard u sustavu kvalitete i sigurnosti hrane i kako se Hrvatska priključuje Europskoj uniji, ugostitelji taj standard moraju ispuniti. To određuju Zakon o hrani i Pravilnik o higijeni hrane. No, da bi se ti higijenski standardi ostvarili, potrebno je investirati nemalu količinu novaca.

 – Da smo suprug i ja mlađi, možda bismo imali volje uložiti tisuće eura u obrt da ostvarimo taj standard. Ovako ćemo u mirovinu – otvorena je naša sugovornica.

 “Stari plac” je najbolje poslovao kada su se karlovački Dani piva održavali u Zvijezdi. No, otkako su preseljeni na desnu obalu Korane, to jest na takozvani Sportsko-rekreacijski centar, poslovalo se tek u toj mjeri da se obrt mogao održati, a nije to jedina radnja u središtu koja trpi posljedice takve odluke.

 – Tu su navraćali i svi izvođači koji su nastupali na Danima piva, glumci i ostali. Otkako se u gradskoj jezgri više nije održavala ta manifestacija, poslovali smo na rubu – prisjeća se Pužin.

 Već je podvig što se obrt održao svih ovih godina opustošene Zvijezde.

 Tko čeka ne dočeka

 – Čekam uređenje središta grada još od 1961. godine. Od tada se o tome priča. Ostvarenje toga nisam dočekala – kaže Pužin.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.