OBRAZOVANJE ZASTUPNIKA

MORH odgovorio Milanoviću o zabrani ulaska Bačiću: 'Vojarnama upravlja i raspolaže Ministarstvo'

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Predsjednik Milanović posjetio manifestaciju Bela Nedeja
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Izjava Zorana Milanovića nakon dodjele nagrada pripadnicima MUP-a
03.10.2022.
u 11:34
Zastupnik Ante Bačić već obnaša najvišu dužnost voditelja izaslanstva Hrvatskoga saboru u Parlamentarnoj skupštini NATO-a na što je izabran odlukom Hrvatskoga sabora. Svrha njegove izobrazbe je daljnje usavršavanje u ovom području. Niti jedna zakonska odredba ne zabranjuje državnim dužnosnicima da bi mogli pohađati ovakvu vrstu izobrazbe.
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Zoran Milanović je u nedjelju govoreći o upisu saborskog zastunika Ante Bačića u Ratnu školu 'Ban Josip Jelačić' naveo kako će mu zabraniti ulaz u vojarnu navodeći kako je njegov upis kazneno djelo ministra Marija Banožića te da mu je u tom asistirao predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Ministarstvo obrane očitovalo se o slučaju za N1 te navode da Bačiću nijedan zakon ne brani daljnju izobrazbu.

Odogovor prenosimo u cijelosti.

“Odredbe Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske koje se odnose na četvrtu razinu izobrazbe odnosno Ratnu školu ne odnose se na polaznike oružanih snaga partnerskih i savezničkih država i na zaposlenike iz primjerice Hrvatskoga Crvenog križa i vatrogastva, kao i na druge kategorije (npr. državni dužnosnici).

Ti se polaznici na ovu vojnu izobrazbu upućuju odlukom ministra, a na temelju preporuka i prijedloga njihovih tijela. Tako je i zastupnik Ante Bačić upućen u Ratnu školu na preporuku Hrvatskoga sabora. Dakle, odredba Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske koja se navodi ne odnosi se na zastupnika u Hrvatskome saboru Antu Bačića budući da ona govori o kategoriji osoblja koja se upućuje na izobrazbu radi obnašanja dužnosti određene razine odgovornosti.

Zastupnik Ante Bačić već obnaša najvišu dužnost voditelja izaslanstva Hrvatskoga saboru u Parlamentarnoj skupštini NATO-a na što je izabran odlukom Hrvatskoga sabora. Svrha njegove izobrazbe je daljnje usavršavanje u ovom području. Niti jedna zakonska odredba ne zabranjuje državnim dužnosnicima da bi mogli pohađati ovakvu vrstu izobrazbe.

Ratnu školu i do sada su pohađali pripadnici oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja kao i osobe raznih kategorija iz drugih tijela izvan sustava Ministarstva obrane.

Cilj izobrazbe u Ratnoj školi je stjecanje znanja i vještina za usklađivanje i koordiniranje upotrebe elemenata nacionalne moći zbog ostvarivanja nacionalnih interesa te postizanje sinergije svih dionika sustava. Što se tiče navoda o zabrani ulaska u vojarnu zbog pohađanja vojne izobrazbe navodimo da vojnim lokacijama, vojarnama po zakonu upravlja i raspolaže Ministarstvo obrane. Zastupnik Ante Bačić ima potrebne nacionalne i NATO sigurnosne certifikate.

Kada govorimo o poštivanju zakona ističemo kako je Ministarstvo obrane puno puta upozoravalo na potpore i korištenje materijalnih sredstava koja se protivno zakonu koriste za potrebe Ureda predsjednika Republike Hrvatske”, odgovorili su iz MORH-a za N1.

VIDEO: 'Borjana Krišto izgubila je neravnopravnu utrku, Željko Komšić je politički karcinom BiH i glavni uzrok problema'

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.