DIVLJANJA

MORH-ov vozač zbog oduzete dozvole pucao u prometne policajce

25.02.2002.
u 00:00
I ZAGREBU DVA INCIDENTA IZMEĐU PRIPADNIKA MUP-a I MORH-a NOĆNA KONTROLA PROMETA ZAVRŠILA PUCNJAVOM I POTJEROM PO ZAGREBAČKIM ULICAMA * Ivan Karas (39) izvadio je pištolj, uperio ga prema policajcima u automobilu i u njih ispalio dva metka. Jedan je metak prošao kroz prozor vozačkih vrata i za dlaku promašio ljude u automobilu. Drugi se zaustavio u vratima
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Dvama pucnjima iz pištolja vozač Glavnog stožera MORH-a Ivan Karas (39), po činu desetnik, pokušao je jučer u 5.20 sati ubiti policajce prometne policije koji su sjedili u službenom policijskom automobilu. Policajci su uzvratili jednim hicem i sva je sreća da u pucnjavi nitko nije ozlijeđen.

Cijela je priča počela rutinskom kontrolom djelatnika II. postaje prometne policije iz Lučkog koji su na Remetinečkoj cesti, ispred broja 81 pokušali zaustaviti "VW passat" ZG 3682-AA, koji se kretao prema gradu. Kako se vozač automobila na znak "stop" nije zaustavio, policajci su krenuli u potjeru za "passatom" koja se odvijala Remetinečkom cestom, Jadranskim mostom i Horvaćanskom cestom. U potjeri je bjegunac na križanju Selske ceste i Jadranskog mosta projurio kroz crveno svjetlo. Na raskrižju Selske ceste i Horvaćanske ulice policajci su prestigli automobil i vozača natjerali da se zaustavi.

Zbog alkohola mu uzeli dozvolu i isključili ga iz prometa

Pri pregledu isprava, policajci su ustanovili da se radi o Ivanu Karasu (39), koji je vozač u MORH-u, a i vozilo je vlasništvo MORH-a, iako sa civilnom registracijom. Također su primijetili da je vozač u vidljivo alkoholiziranu stanju. Stoga mu je ponuđen alkotest "drägerom" kako bi se ustanovilo je li i koliko pod utjecajem alkohola, no vozač je to glatko odbio. Postupajući prema zakonu, policajci su Karasu oduzeli vozačku dozvolu i za nju mu izdali potvrdu, a vozilo i vozača isključili iz prometa. Vozač je navodno s mjesta događaja otišao pješice u smjeru Jadranskog mosta, a policijska ophodnja vratila se redovnom poslu. Vjerojatno nakon toga, Karas se vratio po "passat" i njime se nastavio voziti.

Drugi dio priče nastavio se oko 5.20 sati u Jarunskoj ulici, ispred pizzerije "Stara Sava", gdje je bila zaustavljena druga ophodnja prometne policije u "VW golfu" - Ilija M. (36) i Pavo M. (28). Ivan Karas dovezao se do tog odvojka Jarunske ulice i provezao se u zabranjenom smjeru ispod Jadranskog mosta. Primijetio je policijski automobil, pa se okrenuo i uputio prema njemu.

Od začuđenih policajaca, koji su sjedili u autu i pisali izvješća, zatražio je da mu vrate vozačku dozvolu, vjerojatno pretpostavljajući da su to isti policajci koji su mu je malo prije oduzeli. Iako su odmah zamijetili da je čovjek u vidljivo alkoholiziranu stanju, policajci su mu pokušali objasniti kako ga uopće ne poznaju, da s njegovom vozačkom dozvolom nemaju ništa i da nikako ne mogu napraviti to što traži od njih. Karas je nakon toga zahtijevao da nazovu kolege policajce koji su mu uzeli vozačku. Ilija i Pavo i to su odbili.

Policajci uzvratili pucnjavu

Slijedila je neočekivana reakcija. Ivan Karas izvadio je pištolj, uperio ga prema policajcima koji su sjedili u automobilu i u njihovu smjeru ispalio dva metka. Jedan je metak razbio prozor vozačkih vrata i za dlaku promašio Iliju M., koji je sjedio na vozačkom mjestu. Drugi se metak zaustavio u vratima. Nakon toga Ivan Karas se okrenuo i počeo bježati od automobila. Sjeo je u "passat" i uputio se Jarunskom ulicom na zapad, pokraj Studentskog doma.

Od iznenadne pucnjave prometni su policajci bili šokirani, no kad je čovjek počeo bježati, izišli su iz automobila i mlađi je policajac za bjeguncem ispalio metak, no nije pogodio ni bjegunca, ni njegov auto.

Policijskom je vezom objavljena potraga za Ivanom Karasom. Na teren su izašli pripadnici Specijalne policije, blokirani su izlazi iz grada, a na blokadnim punktovima stajali su policajci s dugim cijevima, opremljeni pancirkama i kacigama.

Potraga širokih razmjera završila je u stanu Ivana Karasa u Ulici Ivane Brlić Mažuranić 8 na Malešnici, gdje su ga u 7.55 sati uhitili specijalci MUP-a. U stanu je pronađen pištolj za koji se sumnja da je iz njega pucano na policajce. Automobil je pronađen parkiran ispred zgrade na broju 12, a tamo su ga još i jučer oko podneva čuvali policajci. Kako su nam posvjedočili neki susjedi, gotovo cijela Malešnica bila je jučer ujutro pod nadzorom policije. Uhićeni Karas priveden je u VII. policijsku postaju Trešnjevka gdje je obrađivan jučer cijeli dan, dakako u nazočnosti Vojne policije.

D. Tadić, S. Ledinski, M. Malčević

Pogledajte na vecernji.hr