Kolumna

Most je isposlovao dobar porezni kompromis

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zdravko Marić i Božo Petrov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
vlada
11.11.2016.
u 08:30
Marić je odradio velik posao koji ni politički jači ministri financija nisu uspjeli
Pogledaj originalni članak

Most je na kraju postigao dobar kompromis s HDZ-om i ministrom financija Zdravkom Marićem oko porezne reforme. Otkako je HDZ u prvoj, a onda i u drugoj izbornoj kampanji, krenuo s obećanjem da će smanjiti PDV svi koji znaju što to znači tvrdili su da se radi o riskantnom i u ovoj ekonomskoj situaciji osjetljivom potezu. Prihodi od PDV-a najvažniji su prihod državnog proračuna i njega se može osjetnije smanjiti jedino ako se smanje proračunski troškovi. Ova Vlada, a ni bilo koja druga da je na vlasti, ne mogu samo tako rezati izdatke za najveće državne potrošače: zdravstvo, obrazovanje, umirovljenike ili socijalne namjene jer su ti javni sustavi prenapregnuti ili se godinama urušavaju. Svi oni će, već na prvom proračunu, tražiti više novca nego što su ga dosad dobivali!

Jasno je to bilo i Marićevoj radnoj skupini koja je pokušala ispuniti predizborno obećanje HDZ-a na politički vrlo upitan način tako što bi spustili opću stopu PDV-a za jedan postotni poen na štetu cijena i usluga koje se oporezuju s najnižih 5 posto. Most je ovaj put nastupio kao dobar korektiv, a Plenković kao pragmatičan političar, jer bi malo koja vlada preživjela predloženu preraspodjelu javnog novca koja bi na kraju završila tako što bi proračun ostao bez novca, niži PDV završio kod trgovaca, a poskupjele bi najosjetljivije grupe proizvoda. Reforma s ovim nije pala, nego su pali njezini najproblematičniji dijelovi. Rasterećenje poreza na rad i dobit ničim nije dovedeno u pitanje, a krug potencijalnih dobitnika dovoljno velik da će se osjetiti i u standardu i na potrošnji. Mariću kapa dolje što je uz puno takta i veliku podršku stručnjaka detektirao sporne točke u poreznom sustavu i povezao ih u cjelinu jer taj posao prije njega nisu uspjeli progurati ni politički znatno jači ministri financija od njega.

Primjer smanjenog PDV-a u ugostiteljstvu, s kojim je istrčala Milanovićeva vlada, iznova je potvrdio da je jednom uspostavljeno pravo teško micati, čak i ako se pokaže da je opća korist manja nego što se očekivalo.

>> Vlada u Sabor poslala čak 15 zakona: Ostaje PDV od 5% za kruh, mlijeko, lijekove i knjige. Turizam ide s 13% na 25%, ukida se olakšica za prvu nekretninu

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.