neće blokirati izbor

Robert Podolnjak: Nije točno da je MOST tražio da netko iz naših redova bude među 10 ustavnih sudaca!

Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'
'21.03.2013., Gradska vijecnica, Varazdin, 31. sjednica Gradskog Vijeca. Nezavisni vijecnik Robert Podolnjak Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
'26.04.2013., Verglec, Varazdin - Nezavisni vijecnici Robert Podolnjak i Josip Stanek predstavili su listu za Gradsko vijece za lokalne izbore. Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
02.06.2016.
u 11:57
– Nismo tražili da određeno ime bude među tim kandidatima. Bilo bi nam drago da smo mogli predložiti nekoga, ali to bi onda bio pravni stručnjak – naglasio je
Pogledaj originalni članak

Robert Podolnjak istaknuo je na konferenciji za medije Kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista da je nužno objasniti javnosti zašto je došlo do ove situacije, zašto je nakon odgađanja odluke Odbora o utvrđivanju liste kandidata za ustavne suce RH Hrvatska na rubu ustavne krize.  

"Nekoliko smo mjeseci, gotovo četiri, konkretno i konstruktivno raspravljali na Odboru za Ustav. U tom smislu razgovori su bili konstruktivni. Bio sam uvjeren do zadnjeg dana da možemo postići kvalitetno rješenje po ovom pitanju. Bio sam uvjeren da će parlamentarna većina i opozicija moći predložiti jednak broj kandidata od svih prijavljenih. Mislio sam da će najveći problem biti u Saboru prihvatiti načelo pariteta. Imena su bila nesporna i mogli smo ih sutra izglasati i nikakvu blokadu Ustavnog suda ne bismo imali", rekao je Podolnjak, a kaže da bi s ostalima kojima mandat još traje imali cjelovit Ustavni sud.

"Problem se pojavio", tvrdi, "kada se počelo tražiti da bude izabrano svih deset kandidata te da se među ovih šest želi ugurati neke kandidate oko kojih ne postoji konsenzus, odnosno, postoji nesuglasje oko toga ispunjavaju li temeljne standarde pravnog znanja ili etičnosti", kaže Podolnjak.

Nikada toliko političara, a nijedan pravnik

Podolnjak je istaknuo da nije točno da je MOST tražio da netko iz njihovih redova bude među deset ustavnih sudaca. 

"Kategorički tvrdim da nismo tražili da određeno ime bude među tim kandidatima. Bilo bi nam drago da smo mogli predložiti nekoga, ali to bi onda bio pravni stručnjakMOST je zauzeo stajalište da neće blokirati izbor ustavnih sudaca, ali ono za što mi ne možemo glasati, to prepuštamo dvjema političkim stranama. Kategorički tvrdim da nije točno da je dvotrećinska većina problem! Do jučer smo imali šest kandidata oko kojih je postojao apsolutni konsenzus koji je u Saboru težak 130 glasova", dodao je.

"Nikada u povijesti Ustavnog suda nije se biralo toliko aktivnih političara koliko ih se sada predlaže. Taj argument nije do kraja uvažen. Isticali smo u razgovorima da se nikada u povijesti Ustavnog suda nije dogodilo da u sastavu Ustavnog suda ne bude ni jedan jedini profesor prava s bilo kojeg Pravnog fakulteta. Nijedan! To se nikada u povijesti RH nije dogodilo.

Iako je za danas u 13.30 sati najavljena nova sjednica Odbora za Ustav na kojoj se trebala utvrditi konačna lista kandidata za ustavne suce koja bi se predložila Saboru na glasovanje, jutrošnje konzultacije SDP-a i HDZ-a ponovno nisu urodile plodom. Sastanak Odbora vjerojatno će se ponovno odgoditi, a konzultacije se nastavljaju dalje.

.>> Opet ništa od dogovora oko ustavnih sudaca

>> Zbog izbora sudaca SDP gubi dva glasa protiv Karamarka?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 62

DE
Demokracijaa
12:42 02.06.2016.

MOST, definitivno neuspio pokušaj sjedenja na 2 stolice. Ili si za Hrvatsku ili si za SDP komuniste udbaše. Odlučite se.

DU
Deleted user
12:40 02.06.2016.

Petrov je viđen jutros kod javnog bilježnika,oprez!!!

DU
Deleted user
12:31 02.06.2016.

Opet će ponoviti da traži opoziv Karamarka. Čini mi se da je zaboravio da to isto traži i SDP. Ne bih sudio o Karamarku ali stvarno mi se čini da ga sude temeljem neprovjerenih informacija i insinuacija. Postali smo nacija "držte lopova" i dok se pjenimo na Karamarka i Sanadera (ni njemu još čini mi se ništa nije pravomoćno) ekipa drma elektroprivredom, vodoprivredom, energetikom posebice naftom, prometom, poljoprivredom, prehrambenom industrijom, šumarstvom i mnogim profitabilnim i monopolističkim stvarima da se sve puši. osobno se svaki dan uvjeravam kako se šume nemilosrdno eksploatiraju pa će povjesna priča o Mlećanima i sječi na Velebitu biti potpuno nevjerodostojna