PORUKA VLADI

Možda već sutra prosvjed učitelja, pa vozača i pirotehničara

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Blaženka Divjak predstavila reformu školstva
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zdravko Marić
Foto: Hana Ivković
Štrajk vozača autobusa
Foto: Ana Tenžera
Štrajk vozača autobusa
04.09.2019.
u 08:34
Prosvjetari traže 6,11% povećanje koeficijenta složenosti posla jer reforma povećava složenost posla
Pogledaj originalni članak

Rujanski nemiri očekuju se na sve strane. I prije početka školske godine iza brda se valja štrajk u osnovnim i srednjim školama. Čeka se odluka o štrajku vozača javnih autobusnih linija, a i pirotehničari će danas odlučivati o svom prosvjedu.

Složenost posla

Na Markov trg, pod prozore Vlade koja zasjeda, sutra će se sliti 1500 nastavnika i učitelja koji će doći s 27 autobusa u organizaciji Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sindikata hrvatskih učitelja. Jedino plodonosan razgovor s premijerom Plenkovićem mogao bi sutra promijeniti njihovu namjeru, jer samo premijer na inicijativu ministra financija može nešto učiniti. Dosad za prosvjetare nije imao sluha, štoviše, “pecnuo” je i resornu ministricu Blaženku Divjak, kao i ministra zdravstva Milana Kujundžića, jer su oboje zahtjeve zaposlenih u svom resoru ocijenili opravdanima.

Premijer ih je tada podsjetio na to da su oni članovi Vlade, a ne sindikata. Prosvjetari traže 6,11% povećanje koeficijenta složenosti posla, koji bi nastavničke VSS koeficijente izjednačio s onim VSS asistenata na fakultetima, s obzirom na to da se od nove školske godine s reformom koju nosi povećava složenost posla.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Blaženka Divjak predstavila reformu školstva

– S ministricom Divjak iskomunicirali smo povećanje u dva dijela. Najprije 4% od 1. rujna, što bi iznosilo oko 40 milijuna kuna u zadnjem ovogodišnjem kvartalu, a od 1. siječnja 2020. ostatak, što znači povećanje budžeta za plaće od 300 milijuna kuna – podsjeća Stjepan Mihalinec, čelnik srednjoškolskog sindikata. Za ministricu Divjak ti su zahtjevi argumentirani jer “ako za učitelje nije vrijeme dok je suficit, nije vrijeme kad je recesija, kad jest?”.

Ministar financija Zdravko Marić ponavlja da je Vlada odobrila povišicu od 2% svim državnim i javnim službama, međutim sindikati podsjećaju da je to Vladina obveza, a ne dobra volja te da su – opravdano – tu horizontalu već “narušili” lani povišicom od 1,4 % u socijalnoj skrbi.

– Pogotovo je to opravdano u odgoju i obrazovanju jer počinje najveća reforma i složenost poslova povećava se svima u tom sustavu. Vlada mora poslati poruku da je odgoj i obrazovanje na vrhu prioriteta – naglašava Mihalinec.

Što se pak javnolinijskih vozača tiče, oni su jučer primili potvrdu da će ih u četvrtak primiti ministar Bošnjaković i obznaniti da će njih i djelatnike u socijalnoj skrbi proglasiti službenim osobama. Time će biti riješen dio koji od države ne traži novac - napad na vozača bit će napad na službenu osobu i procesuirat će se po službenoj dužnosti. Danas ili najkasnije sutra obećan im je hodogram prema kojem će se riješiti problem plaćanja linijskih prijevoza, a onda će se moći sklopiti granski kolektivni ugovor.

Problem je, naime, što država subvencionira prijevoz nerentabilnih linija po putniku, a ne po kilometru, pa netko dobije liniju punu đaka, a netko onu između zaselaka s dva putnika. Zbog toga vlada nered i korupcija pri dodjeli linija, pa ni poslodavci ne mogu s vozačima postići dogovor o plaćama.

Rujan na minimalcu

– Plaće vozača sada su između 3800 i 4200 kuna, tražimo povećanje od deset posto. Koliko bi to koštalo državu, ne zna se, ali vjerojatno malo ili ništa jer puno novca ide za prijevoz, samo nema jasnih kriterija, pa neki zarađuju dobro, a neki ništa. Ne bude li hodograma, spremni smo za štrajk 9. rujna – govori Stjepan Lisičjak, predsjednik Sindikata prometa i veza.

Pirotehničari pak danas imaju sastanak na kojem će odlučiti o detaljima velikog prosvjeda, kaže sindikalac Mario 
Iveković, jer zbog lošeg planiranja cijeli su 
rujan bez posla, a to znači na minimalcu.

Pogledajte video

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

ZO
Zooltan
09:04 04.09.2019.

Za nove avione ima novaca a za plače na koje imaju pravo nema ili nedaju ?

ZI
zip123
09:34 04.09.2019.

Dosla voda do grla

Avatar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
09:03 04.09.2019.

I ucitelji bi vece place!! I pirotehnicari, i soferi! Pa dajte molim vas. Kad bi im se to dalo, kako bi onda trebalo pazit, mazit i puno placat; ekipe iz 428 opcina, 128 gradova, 20 zupanija, koji svi imaju nacelnike, gradonacelnike, zupane, njihove zamjenike i pratece e e ekipe veeeelikih financijskih prohtjeva? Pa 10tak pukovnija "djelatnika" u upravama drzavnih ustanova i firmi,,,,, i sve njihove prohtjeve od placa kakve imaju vrhunski kirurzi i inzinjeri usput,, pa cak i srednji poduzetnici, u Austriji, Svicarskoj zapadnoj i sjevernoj Europi, Kanadi,,,, od sluzbenih limuzinetina ranga najmanje Audi a6 ( sramota do Boga je vozit se u tam nekakvim Skodama Superb ili jos strasnije - Octaviama) do krkacina i lokacina,,,,,,,,,, A jos financiranje gubitaka drzavnih ustanova i firmi, pa financiranje jedno 10tak tisuca (cujem da i vise) neprofitnih udruga i medija,,,,,, i jos kojesta? Tako je to u zemlji Hrvata, i bit ce tako dok bude Hrvatske i Hrvata,, jerbo Hrvatska i Hrvati bez gorespomenutih i nespomenutih ekipa ljubitelja masti i slasti na tudji racun - moze i mora,, dok bez tamo nekih lijecnika, krurga i ostalih medicinara moze bez i pol muke,,,,,,,,,,Pa Boze moj,tko je ucio, vozio i lijecio Hrvate u doba kraljeva Tomislava i Zvonimira? I sto je Hrvatima tad falilo? A ni mine im nitko tad vadio nije!