NE ŽELE KOALICIJE S DESNICOM

Može li Benčić oteti birače Grbinu ili pridobiti nove?

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Sandra Benčić kandidatkinja Možemo za buduću premijerku
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Sandra Benčić kandidatkinja Možemo za buduću premijerku
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Sandra Benčić kandidatkinja Možemo za buduću premijerku
16.09.2023.
u 18:51
Mi ćemo, kao i hrvatska reprezentacija, sloviti kao autsajder, a vratiti se s trofejom, rekla je Benčić
Pogledaj originalni članak

Nakon što je SDP predstavio svog kandidata, predsjednika stranke Peđu Grbina, lijeva oporba danas je istaknula i drugoga koji kreće u utrku za premijera. Na oporbenoj desnici kandidata za sada još nema, no uskoro će ga istaknuti Most nakon što provede unutarstranačke izbore. Hrvatska može bolje, glavna je poruka Sandre Benčić, novoizabrane premijerske kandidatkinje platforme Možemo!. Zelena tranzicija, socijalne politike, kvalitetnije obrazovanje, reforma zdravstva i dostojanstveniji život za umirovljenike neke su od istaknutih točaka u njezinu programu, koji se u mnogim stavkama poklapa sa SDP-ovim, koji je nedavno predstavio Peđa Grbin. Vraćanje povjerenja u hrvatsko društvo i institucije glavna joj je motivacija za kandidaturu, rekla je.

Pravednije društvo

– U 30 godina u Hrvatskoj je stvoren nakaradni sistem države zarobljene u interesima stranačke klike koja zemlju, građane i resurse doživljava kao svoj feud kojim raspolaže na osnovi političkog mandata – istaknula je Benčić te kao neke od najvećih društvenih problema navela odlazak mladih iz zemlje te nefunkcionalnu ekonomiju temeljenu na rentijerstvu i turističkoj monokulturi. Zbog toga se hrvatsko društvo mora ponovno izgraditi – navela je te parafrazirala poznatu maksimu Thomasa Hobbesa.

– Izgradit ćemo društvo u kojem nije svatko svakome vuk. Dobar i ispunjen život ne dolazi preko leđa drugih, nego borbom rame uz rame s drugima, a na svakoj je vladi i svim institucijama da gradi okvir u kojemu je to moguće – poentirala je. Najsretnije zemlje su one u kojima vlada visoko povjerenje u institucije, podsjetila je.

VIDEO Snažan govor Sandre Benčić: Otkrila kojim porukama želi postati premijerka Hrvatske

VEZANI ČLANCI: 

– Imamo pravo tražiti zemlju koja pruža socijalnu i ekonomsku jednakost i krov nad glavom bez doživotnog dužničkog ropstva – rekla je Benčić te dodala kako toga svega nema bez kvalitetnih obrazovnih politika i škola "koje u djeci umjesto straha od neuspjeha generiraju samopouzdanje". Ako postane premijerkom, zalagat će se i za "novi ekonomski razvojni model temeljen na zelenoj reindustrijalizaciji zemlje".

– Ciljevi su prehrambena samodostatnost, energetska tranzicija i napuštanje fosilnih goriva – kaže. Hrvatskoj, dodaje, treba i nova socijalna politika.

– Naše starije tretira se kao da više društvu nisu potrebni jednom kada izađu s tržišta rada. Želimo da mirovine pokrivaju bitne troškove života, kao godišnji odmor od barem sedam dana, kulturne sadržaje i druge aktivnosti – poručila je Benčić.

Isticanje Sandre Benčić kao premijerske kandidatkinje nikoga na političkoj sceni nije pretjerano iznenadilo. Da će u utrku saborska zastupnica poznata po svom koleričnom i odrješitom javnom nastupu, moglo se očekivati iako je unutar stranke, doznajemo, bilo i onih koji su na tom mjestu željeli vidjeti dogradonačelnicu Danijelu Dolenec jer uživa više simpatija među starijim biračima.

Rejting ne ide u prilog

Nova kandidatkinja za premijerku uvjerena je da, unatoč tome što joj istraživanja javnog mnijenja ne idu u prilog, može postati prva mandatarka u Hrvatskoj. Posljednje, ono Cro Demoskopa, pokazalo je kako je Možemo! s 11 posto podrške treća stranka u Hrvatskoj te da joj je rejting u padu. Ispred njih je HDZ s 25,4 podrške te SDP, kojemu je u rujnu rejting porastao na 15,5 posto. Sandra Benčić prema istoj anketi slovi i kao četvrta najpozitivnija političarka u zemlji, no i njoj je rejting u padu.

Izglede svoje stranke na izborima usporedila je s hrvatskom reprezentacijom, koja na svjetskim natjecanjima uvijek slovi kao autsajder, no kući se redovito vrati s trofejom. Za pobjedu na izborima, istaknula je, ključno je mobilizirati što više birača, a onih neodlučnih je, prema Cro Demoskopu, trenutačno 16,9 posto. Unatoč njezinoj energičnosti i optimizmu, malo tko vjeruje da se Sandra Benčić može isprofilirati kao liderica lijeve oporbe i da će platforma Možemo! u kampanji uspjeti ugroziti dominaciju SDP-a.

Možemo!, doznali smo danas, s listama će izaći u svim izbornim jedinicama, a nakon izbora neće koalirati s HDZ-om ni strankama desno od centra. Poželjne udavače zato su im SDP i manje stranke, poput GLAS-a, Centra, Radničke fronte... Ako ne dobije izbore, Sandra Benčić ne misli se kandidirati na predsjedničkim izborima. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

JZ
Joža-Zg
19:39 16.09.2023.

Šaka jada i kila paučine

BU
BURA92
20:29 16.09.2023.

danas preko desetak članaka o ovoj kataklizmičkoj skupini neradnika, probisvijeta, profesionalnih lupača U lonce.. kao i za izbore za gradonačelnika, forsiranje njihove agende upakirane u zeleni celofan i ispiranje mozga narodu o tobožnjoj brizi za malog čovjeka.. mediji su dobro plaćeni i vrše svoj plan

CR
crocro
19:49 16.09.2023.

Pa ljudi dragi zar ovo nije fantastična vijest. Vrhunski kandidati za premijera, Sandra Benčić i Peđa Grbin. Birači na biralištima neće imati nikada do sada lakšu odluku pri zaokruživanju. Sada će ih HDZ i HDZ-ov kandidat za poremijera ostaviti iza sebe jednu "svjetlosnu godinu". To se odnosi i na ostale populističke kandidate za premijera. Ove kandidate koji će sada brzo iskakati iz konzerve, HDZ će pregaziti kao plitak potok. Ovaj puta bi HDZ mogao na izborima osvojiti oko 40 % glasova.