Kašnjenje u digitalizaciji

Mrak na ekranu: Za 10 dana polovina bh. kućanstava ostaje bez TV signala

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Mrak na ekranu: Za 10 dana polovina bh. kućanstava ostaje bez TV signala
09.06.2015.
u 21:00
Najviše problema imat će tri javna servisa i druge RTV postaje koje emitiraju program zemaljskim odašiljačima, i to na rubnim područjima prema RH i Srbiji
Pogledaj originalni članak

S obzirom da BiH kasni s procesom digitalizacije RTV signala, od srijede 17. lipnja doći će do postupnog gašenja odašiljača uglavnom na rubnim graničnim područjima ove zemlje i neće više biti moguće pratiti RTV programe kuća koje emitiraju putem zemaljskih odašiljača. Time će u najvećoj mjeri biti pogođena tri javna RTV emitera te područja koja su u najvećoj mjeri naseljena Hrvatima, kao i dobar dio područja Republike Srpske.

Ometanje signala

Naime, prema međunarodnom sporazumu o dodjeli frekvencija, 17. lipnja istječe posljednji rok za digitalizaciju koji je postavljen kako bi se frekventni spektar otvorio za operatere mobilne telefonije, ali i druge korisnike kojima BiH sada ometa širenje i razvoj. Problem je političke naravi jer se predstavnici dvaju entiteta ne mogu usuglasiti oko nastavka digitalizacije. Mobilni operateri iz Hrvatske već su upozoravali BiH da završi s procesom digitalizacije te da činjenica da nisu okončali taj posao ometa njihove signale. Zasigurno neće trebati dugo čekati da se pokrene lavina zahtjeva, među kojima su i domaći telekom operateri Eronet, m:tel i BH Telecom čiji je dalji razvoj limitiran upravo kašnjenjem s procesom digitalizacije. Zbog kašnjenja u procesu digitalizacije polovina kućanstava u BiH će ostati bez TV signala, dok oni koji imaju priključke na kabelske operatere neće imati takve probleme.

Polovina građana

Iz RAK-a kažu da će analogne predajnike gasiti postupno, i to kako budu pristizali zahtjevi susjednih zemalja. Prema analizi koju je provela regulacijska agencija za komunikacije, oko 80 posto predajnika ne radi u skladu s odredbama sporazuma i čiji rad RAK ne može dalje štititi. Ovo znači da će, po zaprimanju žalbi na ometanje od susjednih zemalja, RAK donositi naloge za gašenje takvih predajnika. Dinamika gašenja predajnika zavisit će od dinamike pristizanja takvih zahtjeva, ali će to svakako imati utjecaj na dalji rad TV postaja u BiH.

Za bh. građane koji koriste analogni signal, a takvih je više od 50 posto, gašenje analognih predajnika značit će da će morati plaćati usluge nekog od kabelskih operatera ili će ostati bez TV signala.

>> Hrvati opskrbljivače ocijenili trojkom. Najbolja im je HEP Opskrba

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar d-ano
d-ano
21:53 09.06.2015.

Super,porast ce natalitet.......

EU
eupravednik
22:04 09.06.2015.

koga briga za analogni bh signal u zapadnoj Hercegovini dok imamo Hrvatski digitalni ..... svakako ne gledamo bh televizijske programe

HE
hermet
00:23 10.06.2015.

Da bar kod nas nestane tv signala, da ljudi vide da postoji život pokraj pseudo-života i više se okrenu jedni prema drugima, a ne prema tv-ekranu. Maknite se od TV-a i sapunica i spoznat ćete.