Nakon poplava

Mrak Taritaš: Plan je da do Nove godine tisuća kuća bude obnovljeno

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Mrak Taritaš: Plan je da do Nove godine tisuća kuća bude obnovljeno
15.12.2014.
u 16:16
Trenutno je jedna trećina osoba smještenih u kontejnerskom naselju zapravo podstanara, rekla je Mrak Taritaš
Pogledaj originalni članak

Prema službenim podacima ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva do sada je na području županjske Posavine, koja su bila pogođena poplavama, doneseno 1877 odluka o obnovi dok je sa današnjim danom obnovljeno je 705 kuća.

- Plan je da do Nove godine tisuća kuća bude obnovljeno. U isto vrijeme na 140 kuća su obustavljeni radovi jer su u postupku provjere, rekla je ministrica Anka Mrak Taritaš. Rekla je i da će sa 1. veljače iduće godine, nakon dodatnih provjera, biti poznat točan podatak koliko će obiteljskih kuća biti obnavljano i građeno. Tada će se zvati okvirno i ukupna suma novca potrebnoga za obnovu stradalih objekata.

- Govorilo se o oko 300 milijuna kuna no međutim, kako se još uvijek ne zna niti točna brojka kuća koje ćemo obnavljati, ne zna niti precizna brojka novca. Mislim da će ta brojka doći do nekih 400 milijuna kuna, rekla je Mrak Taritaš. Interesantan je i podatak da je od 14 predmeta koje je provjeravala policija kod 13 njih obustavljena obnova radi netočno danih podataka. Hoće li biti radi toga i zakonskih sankcija još se ne zna. Ipak, zna se da država neće obnavljati objektima onim osobama koje su imale više njih i koji su stradali u poplavama.

- Ne možemo nekome obnavljati i zamjenske objekte koje bi onda oni koristili za izdavanje podstanarima.

Trenutno je jedna trećina osoba smještenih u kontejnerskom naselju zapravo podstanara, rekla je Mrak Taritaš. Prilikom posjete Zdravku Gutiću, poduzetniku iz Gunje, ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras iznio je i podatke što je i koliko njegovo ministarstvo učinilo za oporavak stradalih poduzetnika u županjskoj Posavini.

- Potpomogli smo 60 poduzetnika, koji su zapošljavali 300 zaposlenih, kojima je isplaćeno nešto manje od sedam milijuna kuna. Bila je to prva pomoć od po 25.000 kuna po zaposlenom s ciljem da se pokrene proizvodnja i krene što prije s poslom. Neki od njih sada su vrlo uspješni i zapošljavaju još i više nego prije, rekao je Maras. Jedan od takvih je i Zdravko Gutić čija se tvrtka bavi reparacijom i prodajom viličara. U poplavi su mu svi objekti bili poplavljeni, a u njima i više od 50 strojeva. Velik problem mu je predstavljala i činjenica da mu osiguravajuća kuća, kako je rekao, nije nadoknadila niti dio štete. - Činjenica je da u ugovoru ne piše da se osiguravamo od moguće poplave. Međutim, sami su se javili sa mogućnosti da nadoknade dio štete. Ipak, sada od toga nema ništa. Ispada da smo bili osigurani od svega samo ne od poplava, rekao je Gutić govoreći premijeru o razmjerima šteta. Gutić danas zapošljava 16 radnika, a svoje viličare prodaje u Njemačku ali i zemlje regije. Govoreći o svome poslovanju istakao je i da plaće radnicima isplaćuju prvog dana u mjesecu, pa je tako već isplaćena i plaća za mjesec studeni kao i božićnica. Najavljuje i kako planira i nova zapošljavanja ali i da gleda isključivo prema naprijed i u budućnost te da mu je najvažnije bilo da ne izgubi ugovor sa poslovnim partnerima iz Njemačke.

>> Opet se požalila Milanoviću, a on joj odgovorio: Ni moj pod se još nije osušio

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

DU
Deleted user
16:45 15.12.2014.

plan im je "mrak"...

IV
Ivanveliki
07:40 16.12.2014.

sit sam vise njihovih planova od "plana 21", pa nadalje

SI
Sittingbull
20:42 16.12.2014.

Sve pohvale za Vladu.