Ministri rada i turizma u Opatiji

Mrsić zadovoljan sezonskim zapošljavanjem u turizmu

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Mrsić zadovoljan sezonskim zapošljavanjem u turizmu
24.11.2014.
u 15:09
U Opatiji se održava 27. kongres ugostitelja i turističkih radnika. Na upit o poreznim promjenama Lorencin je rekao da sve mjere koje su poduzimane imaju za cilj stabilizirati i konsolidirati proračun.
Pogledaj originalni članak

Prilikom današnjeg boravka u Opatiji gdje se održava 27. kongres ugostitelja i turističkih radnika ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izrazio je zadovoljstvo sezonskim zapošljavanjem u turizmu, napominjući kako je ove godine zaposleno pet posto više u odnosu na prošlu godinu.

Podsjetio je i na neke novine, uvođenje „stalnog sezonaca“ od čega se tek očekuju pravi učinci, a omogućava, kazao je Mrsić, da tvrtke ljude trajno zaposle i tako dobiju sigurne i kvalitetne kadrove, a radnici imaju reguliran status. Zapošljavanje u turizmu je izuzetno važno, stoga slušamo poslodavce i dogovaramo sa sindikatima, s ciljem da radni odnosi budu što jednostavniji, radnici zaštićeni, ali i da u turizmu možemo i jednostavno zapošljavati, kazao je Mrsić. Govoreći o izmjenama ZOR-a Mrsić je ukazao na dvije novine - ako poslodavac ima dvije povezane tvrtke, a u jednoj nema posla, radnik može raditi i u njegovoj drugoj tvrtki. Drugo se odnosi na rad za dva poslodavca – onaj tko radi puno radno vrijeme, može raditi još osam sati za drugog poslodavca.

Govoreći o povećanju naknade na 2400 kuna Mrsić je kazao da je Vlada donijela odluku da od 1. siječnja 2015. svi koji ulaze u mjeru rada bez zasnivanja radnog odnosa ostvaruju naknadu u toj visini, i oni koji su do sada primali 1600 kuna.

Ocjenjujući ovu sezonu, ministar turizma Lorencin je kazao da Hrvatska ima konkurentan proizvod. Na upit o poreznim promjenama Lorencin je rekao da sve mjere koje su poduzimane imaju za cilj stabilizirati i konsolidirati proračun. Turizam je tu podnio određeni teret budući da je jedan od najzdravijih sektora, naglasio je Lorencin.

>> Mrsić predstavio mjere za poticaj gospodarstvu 

>> Moramo učiniti sve da Haagu pokažemo da je puštanje Šešelja poraz pravde

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DU
Deleted user
15:36 24.11.2014.

Zašto Vi, druže Miraleme, ne bi radili kod jednog gazde puno radno vrijeme i još osam kod nekog drugog? Lako je pametovati guzice uvaljene u kožnu fotelju.

Avatar mili99
mili99
16:48 24.11.2014.

Dok Hrvatska pada na dno s Planom 21, Milanović Mrsić su zadovoljni time, postavlja se pitanje za koga i čiji interes oni rade??

LK
L@k@konjic@
23:47 24.11.2014.

Miraleme za god dvije nece vise biti nezaposlenosti kada ce se svi iseliti iz Hrvatske!!!