mudrinićeva izjava

Mudrinić: U kružnom smo toku, Milanović: Dobro je, nismo sletjeli

Foto: Reuters
Mudrinić: U kružnom smo toku, Milanović: Dobro je, nismo sletjeli
27.05.2013.
u 10:32
Kad je predsjednik HUP-a spomenuo križni tok pun rupa to me je podsjetilo kad sam se 90-ih s obitelji vozio Francuskom i shvatio da je to dobar način za kontrolu sigurnosti. Dobro je što još nismo sletjeli s ceste, zaključio je Milanović.
Pogledaj originalni članak

–  Prije deset godina govorio sam o dva puta: Ili ćemo ići autocestom ili ćemo se vrtiti u kružnom toku. Danas je evidentno da smo ostali na kružnom toku koji se pohabao i pravi je hazard voziti se po njemu! Vlada je u prvoj godini mandata propustila provesti reforme, a pad kreditnog rejtinga uz naslijeđene probleme dogodio se i zbog nedostatka vjerodostojnosti politike. Hrvatskoj je potrebno da u premijeru umjesto političara prepozna predvodnika reformi, a u ministrima tim koji ih provodi, a ne političare koji se bore za još jedan mandat. Potreban je tim koji bi se umjesto za svoje kratkoročne interese borio za prosperitet. Apeliram na izvršnu vlast da pokrene konsenzus oko gospodarskog okvira – kazao je Ivica Mudrinić na današnjem Danu poduzetnika 2013. koji se održava u zagrebačkom hotelu The Westin. Mudrinić je jutro trebao provesti na suđenju Sanaderu, no ipak je izabrao doći na poslovni skup, a ne na ročište. 

Mudrinić je istaknuo kako ''to govori u ime poduzetnika, ali i svih nezaposlenih koji nemaju šanse na tržištu rada. Njih ne zanima ni prošlost ni politika već poslovi i izlazak iz krize.''

U Westinu je prisutan i premijer Zoran Milanović koji se prisutnima obratio tijekom rasprave ''Uloga poduzetništva u Europskoj uniji''.

- Kad je predsjednik HUP-a spomenuo križni tok pun rupa to me je podsjetilo kad sam se 90-ih s obitelji vozio Francuskom i shvatio da je to dobar način za kontrolu sigurnosti. Dobro je što još nismo sletjeli s ceste - zaključio je Milanović.

- Obećavali smo da ćemo raditi i donositi odluke, ali i da nam treba prostor i vrijeme za uspjeh te za pokoju pogrešku. Nije korektno radi građana govoriti da je PDV opetrećenje gospodarstvu jer ukupno opterećenje nije povećano - kazao je Milanović.

- Klijetelizma je dosta, nismo tamo gdje želimo biti, ali ćemo učiniti sve da uništimo klijentelizam tako da ćemo privatizirati sve što nam nije strateški interes. Obećao sam red i rad, a porezna represiija je drugo ime za red u plaćanju poreza. Imamo fiskalizaciju što je ponovo red, ali i oslobađamo reinvestiranu dobit. Sreman sam na razgovore o brojkama, ali politika nije uvijek matematika niti je država korporacija. Ali se moramo oprijedijeliti jer na stari načni ne možemo. Reforme koje je RH napravila su jako male i moramo shvatiti da više ne možemo živjeti u dva svijeta. Sindikati javnih službi to moraju shvatiti. Ako moja vlada tu ne uspije, netko drugi će morati napraviti red - kazao je premijer.

- Hrvatsko gospodrastvo mora postati jeftinije i efikasnije, a to je puno veći posao od privlačenja novca iz EU fondova. Nazočnost jakog sastava vlade na Danu poduzetnika znak je velike ambiciji i nadam se da će se one ostvariti. Vlast, sindikati, HUP i znanost moraju postaviti strateške cilejve i moramo raditi selektivne gospodarske politike - kazao je Josipović.

- Nalazimo se na povijesnoj raskrsnici i vrijeme je da kroz dijalog otvorimo najvažnija pitanja, kako razvojna tako i opće društvena. Na nama je da učinimo sve da nema hukanja na stadionima, pjevanja ustaških pjesama u Jasenovcu i sličnih događaja - kazao je Josipović.

Na Danu poduzetnika nazoče i potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU prof. dr. sc. Branko Grčić, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, ministar rada i mirovinskog sustava prof. dr. sc. Mirando Mrsić, ministar turizma Darko Lorencin, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš i ministar zdravlja prof. dr. sc. Rajko Ostojić.

>>Kako osigurati poticajnu poslovnu klimu za razvoj poduzetništva

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.