ORUŽJE

MUP-u predana i topovska granata skrivana pod krevetom

30.10.2001.
u 00:00
* Zagrebačka PU od 1. kolovoza prikupila 60 automatskih pušaka, 20 pištolja, 7000 komada streljiva, 730 bombi, 72 troblonske mine i oko 20 kilograma eksploziva
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Nekoliko sanduka naoružanja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava predali su jučer MUP-u pripadnici Hvidre iz zagrebačke Dubrave, kao svoj prilog i doprinos akciji "Zbogom oružje". Uz nekoliko sanduka raznog oružja, u prostorijama Hvidre našla se i stara ručna bomba još iz Drugoga svjetskog rata, no najveću je pozornost privukla topovska granata od 100 mm, dugačka oko jednog metra, te stari minobacač.

Kako nam je u razgovoru rekao predsjednik Hvidre Dubrava Dubravko Luzar, akcija je počela 20. rujna na sastanku s g. Kopljarom, voditeljem nacionalnog programa povećanja opće sigurnosti dobrovoljnom predajom oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava.

- Shvatili smo da je ljudima teško pojedinačno odlaziti u policijske postaje i predavati oružje, pa smo se aktivno uključili u akciju prikupljanja i predaje oružja. Željeli bismo da naš primjer posluži i drugim udrugama, jer ljudi moraju shvatiti pogubnost držanja više nego opasnih predmeta u kućama i stanovima. Ako vam kažem da se ova topovska granata "čuvala" ispod kreveta jednosobnog stana u četverokatnici, jasno je kolika je to bila opasnost - kaže Luzar.

- Ovo je zaista odlična akcija Hvidre Dubrava na koju se trebaju ugledati i druge udruge - rekao nam je g. Kopljar. - Zahvaljujem članovima Hvidre iz Dubrave i nadam se da će takvih akcija biti još i više, te da će prevladati razum kako bi se izbjegle tragedije.

Predaji oružja djelatnicima III. policijske postaje Dubrava bila je prisutna i glasnogovornica PUZ-a Stanka Saraja:

- U akciji vraćanja oružja u PU zagrebačkoj prikupljeno je 60 automatskih pušaka, 20 pištolja, 7000 komada streljiva, 730 bombi, 72 tromblonske mine i oko 20 kilograma eksplozivnog materijala. Pozdravljamo ovu akciju i očekujem da i druge udruge krenu sa sličnim aktivnostima. Već imamo najavu iste takve akcije sa zagrebačke Peščenice.

Kako je oružje počelo pristizati u prostorije Hvidre u Dubravi, posljednjih dvadesetak dana i noći organizirano je neprestano dežurstvo članova Hvidre koji su čuvali skupljeno oružje. Za te aktivnosti Poglavarstvo grada Zagreba isplatilo je udrugama Hvidre Dubrave i Peščenice po 15.000 kuna pomoći.

D. Tadić

Pogledajte na vecernji.hr