moguća eskalacija

Musk odbio Ukrajincima dati Starlink sustave na Krimu: Boji se da bi Putin mogao upotrijebiti nuklearno oružje?

Foto: STEVE NESIUS/REUTERS/PIXSELL
Elon Musk
Foto: BRENDAN MCDERMID/REUTERS
FILE PHOTO: Tesla CEO Elon Musk leaves Manhattan federal court after a hearing on his fraud settlement with the SEC in New York
Foto: ALY SONG/REUTERS
FILE PHOTO: Tesla Inc CEO Elon Musk walks next to a screen showing an image of Tesla Model 3 car during an opening ceremony for Tesla China-made Model Y program in Shanghai
Foto: MIKE BLAKE/REUTERS
FILE PHOTO: SpaceX owner and Tesla CEO Elon Musk smiles during a conversation with legendary game designer Todd Howard at the E3 gaming convention in Los Angeles
12.10.2022.
u 07:42
Prošlog je tjedna Financial Times izvijestio da je usluga patila od "katastrofalnih" prekida na prvim linijama, što je potaknulo spekulacije da je isključena u područjima pod kontrolom Rusije, možda kako bi se spriječilo Kremlj da sam iskorištava mrežu.
Pogledaj originalni članak

Elon Musk odbio je zahtjev Ukrajine da proširi svoju satelitsku internetsku uslugu na Krim. Naime, strahuje da bi pokušaj ponovnog preuzimanja poluotoka od ruskih snaga mogao dovesti do nuklearnog rata, piše Business Insider

Nakon ruske invazije Ukrajine u veljači, Musk i američka vlada dali su Kijevu tisuće Starlink sustava, omogućujući ukrajinskim snagama da komuniciraju u zabačenim područjima. Starlink sateliti tvrtke SpaceX Elona Muska služe pružanju usluge globalnog Interneta. Radi se o projektu koji zaobilazi izgradnju infrastrukture poput kabela i stupova, kako bi internetske usluge postale dostupne i na udaljenim područjima.

Time je omogućeno povezivanje s izviđačkim bespilotnim letjelicama, izvijestio je Yahoo News. 

Prošlog je tjedna Financial Times izvijestio da je usluga patila od "katastrofalnih" prekida na prvim linijama, što je potaknulo spekulacije da je isključena u područjima pod kontrolom Rusije, možda kako bi se spriječilo Kremlj da sam iskorištava mrežu.

Na Twitteru je Musk rekao da ne može komentirati situaciju na bojnom polju, rekavši da je "to povjerljivo". No, u razgovoru s političkim analitičarom Eurasia Groupa Ianom Bremmerom krajem rujna, Musk je izgleda potvrdio da je satelitska usluga namjerno onesposobljena.

Rekao je da ga je ukrajinsko ministarstvo obrane zamolilo da aktivira Starlink na Krimu, koji je 2014. godine napadnut i nezakonito anektiran od strane Rusije. Prema Bremmeru, Musk je "odbio s obzirom na potencijalnu eskalaciju".

Prema Bremmeru, Musk je tvrdio da je nedavno razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. U tom razgovoru Putin je navodno zaprijetio korištenjem nuklearnog oružja ako Ukrajina pokuša vratiti Krim.

Na Twitteru je pak Musk odlučno zanijekao da je nedavno razgovarao s ruskim čelnikom, napisavši da je "s Putinom razgovarao samo jednom i to prije otprilike 18 mjeseci". Tema je, rekao je tada, "bio svemir". 

Video: Stanovnici Kijeva nakon raketiranja: 'Umiru civili, sve zbog hira jednog idiota koji vodi Rusiju'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar madcap
madcap
17:04 12.10.2022.

Musku ukinuti državne potpore i uvesti sankcije.

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
08:55 12.10.2022.

Barem malo razuma u općem ludilu zazivanja "armagedona".

DU
Deleted user
08:16 12.10.2022.

Kakav Musk, Rusi to bez beda ometaju.