Eksperiment

Muškarcu (56) koji 
je ostao bez nosa uzgajaju na ruci novi

Foto: Waltraud Grubitzsch / PIXSELL
Muškarcu (56) koji 
je ostao bez nosa uzgajaju na ruci novi
23.01.2013.
u 18:39
Napredak - Biznismenu su zbog raka kože amputirali nos, a sada mu uz pomoć matičnih stanica stvaraju novi koji će izgledati kao stari i imati sve funkcije.
Pogledaj originalni članak

Britanski biznismen koji je zbog raka kože izgubio nos sada uzgaja novi, i to na svojoj ruci. Prođe li sve kako treba, nos bi uz pomoć stručnjaka s londonskog University Collegea (UCL) uskoro s ruke trebao biti uklonjen i prišiven na lice. Novi će nos, koji izgleda jednako kao i onaj stari, osim estetske imati i ostale funkcije, poput osjeta mirisa. – Pacijentov prethodni nos bio je malo savijen ulijevo. Kad smo ga pitali želi li da mu novi nos bude ravan, 56-godišnjak je rekao da želi nos kakav je uvijek i imao – rekao je profesor Alex Seifalian koji vodi tu eksperimentalnu i u svijetu dosad neviđenu metodu.

Balon pod kožom

Sve je počelo u staklenom kalupu napravljenom po uzoru na prethodni nos. Znanstvenici su u njega stavili materijal koji po strukturi podsjeća na pčelinje saće i na taj način stvorili vanjski dio, tj. okvir novoga nosa. Iz koštane srži pacijenta potom su uzeli matične stanice koje su umnožili u laboratoriju. Kalup su potom maknuli i na okvir nosa nanijeli matične stanice. Nakon toga, vanjski dio nosa stavili su u bioreaktor, staklenu posudu ispunjenu hranjivim tvarima koje pomažu matičnim stanicama da se pretvore u one koji tvore hrskavicu. Kako bi stvorili uvjete za rast nosa, ispod kože pacijentove podlaktice napravili su mali balon koji svakih nekoliko dana treba dodatno napuhivati kako bi rastegao kožu. Nakon tri mjeseca balon će biti uklonjen, a na njegovo mjesto bit će postavljen novi nos, koji će za daljnji rast liječnici trebati povezati s krvnim žilama i živcima, a bit će nužno prekriti ga i kožom. Za najviše 90 dana nos bi trebao biti uklonjen s pacijentove ruke i prišiven na lice. Operacija ne bi smjela ostaviti nikakve ožiljke, izgled ruke bit će vraćen na staro i neće se ni primijetiti da je na njoj rastao nos.

Lice iz laboratorija

Uspije li ta operacija, mogla bi to biti prekretnica u liječenju brojnih pacijenata, posebice žrtava prometnih nesreća i ranjenih vojnika. Sličnu stvar pokušali su 1990. godine američki stručnjaci koji su na mišu željeli uzgojiti uši za transplantaciju. Projekt nije uspio, ali od tada je znanost značajno napredovala. Profesor Seifalian, koji se nada da će jednoga dana u laboratoriju moći stvoriti cijelo ljudsko lice, kaže kako svi drže palčeve da “operacija nos” prođe kako treba.

>>FOTO Nakon presađivanja fotografirala se sa starim srcem

>>U Velikoj Britaniji uspješno završena prva transplantacija ruke

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

NO
NoseyCat
19:46 23.01.2013.

Odličan primjer zašto treba podržavati, razvijati i FINANCIRATI znanost i obrazovanje. Sada još to treba objasniti rukovodećima ovdje u RH. Oj.