Split u šoku

N. Bečić: Nismo smjeli dopustiti da generali budu izručeni Haagu!

Foto: Nino Strmotić/PIXSELL
split vijeće (1)
Foto: Nino Strmotić/PIXSELL
nevenka bečić
Foto: Nino Strmotić/PIXSELL
split vijeće (1)
Foto: Nino Strmotić/PIXSELL
split vijeće (1)
15.04.2011.
u 12:27
- Ovo je tragedija, izjavio je župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader
Pogledaj originalni članak

Šok, nevjerica i suze u splitskoj maloj vijećnici gdje su neki vijećnici zajedno gledali presudu hrvatskim generalima.

- Presuda je strašna. Bog je dao svakom da nosi križ. Nekome lagan, a Ante je dobio najteži. Hrvatska država nije napravila što je trebala. Ante Gotovina je naš heroj, dao nam je državu, a što smo mi njemu dali? Ja ne mogu to komentirati. Njega volim, kao što ga voli cijela moja obitelj. I pokojnog Tuđmana i sve koji su stvorili našu državu - izjavio je gradonačelnik Splita Željko Kerum neposredno nakon izricanja presude.

- Duboko sam potresena ovakvom presudom koja je nepravedna i nepoštena. Nismo smjeli dopustiti da naši generali budu izručeni Hagu! Sada smo bili svjedoci da je ovo nepravedno suđenje. Ovo je nepošteno! - rekla je Nevenka Bečić, predsjednica Gradskog vijeća Splita.

- Ja sam pet godina bio s Gotovinom. Zapravo se osjećam osuđen i sam. Svaki branitelj koji je bio pod zapovjedništvom generala Gotovine osjeća isto. Slušao sam izricanje presude i navode za koje vijeće tereti generalu Gotovinu i ne mogu se oteti dojmu da se ne sudi jednom zapovjedniku, nego se sudi Hrvatskoj i svima koji su stvarali našu državu. Osudili su sve one koji su sudjelovali u donošenju odluka, još samo fali da osude cijeli hrvatski narod. General Gotovina i hrvatska vojska nisu počinili agresiju, oslobađali su domovinu. To je časna dužnost. Nadam se da će u drugom dijelu, u žalbenom postupku, biti donesena drukčija odluka. Ali, hipoteka je stavljena na hrvatsku državu, Vlada mora napraviti veliki diplomatski akcijski plan - kaže Jure Šundov, splitski dogradonačelnik.

- Duboko sam razočaran presudama generalima Gotovini i Markaču. Osobno nikada nisam prihvatio sintagmu udruženog zločinačkog pothvata. Kao da se prvo donijela presuda, a onda tražili razlozi da se ona potkrijepi, usprkos zdravom razumu. Sve ovo sliči na traženje naknadnih žrtava među ljudima koji predstavljaju simbol Domovinskog rata. Sve ovo duboko dovodi u pitanje pravednost ovoga suda. Treba poduzeti sva pravna sredstva da se ova nepravda pokuša ispraviti - mišljenje je Marina Jurjevića, saborskog zastupnika SDP-a, koji poziva građane Hrvatske na dostojanstvo.

- Da jer predsjednik sudbenog vijeća bio Dobrica Ćosić, a Drašković i Martić u kaznenom vijeću i da je sud bio u Požarevcu ili na Palama, hrvatski generali ne bi bili tako osuđeni. Nakon ovoga akta mi smo zločinačka država koja je smislila zločinački pothvat. Mi smo sada nelegalna država, treba nas ugasiti. Ne znam kud ovo vodi. Vlada je izgubila legitimitet. Zanima me kako će oni reagirati - izjavio je Hrvoje Tomasović (HSP).

- Kvalifikacija udruženi zločinački pokret je osuda mrtvog Tuđmana, Šuška i Bobetka. Za ovakvu osudu vrata je otvorio SDP, koji su dali nadležnost Hagu za akciju Oluja, a nastavio je Ivo Sanader i HDZ, a potom Jadranka Kosor. Ovo je i njihova osuda generala - kaže Ljubica Vrdoljak, nezavisna vijećnica.

Splićani složni: Ovo je katastrofa!

Šok i nevjerica zavladali su Splitom nakon što su izrečene presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Čermaku.

- Ovo je katastrofa, ovo je presuda cijelom hrvatskom narodu, kazuju Splićani koji još ne mogu vjerovati da su tako drastične kazne odmjerene hrvatskim generalima.

- Siguran sam da u ovom trenutku dijelim šok i iznenađenje svih građana Splitsko-dalmatinske županije jer svi postupci i dokazi u sudskom postupku ukazivali su na oslobađajuću presudu našim generalima, kazao je Ante Sanader, splitsko-dalmatinski župan.

Dodao je kako nam sada samo preostaju bitka i borba te apsolutna pomoć svih da se u drugostupanjskom postupku izborimo za oslobađajuću presudu koju svi hrvatski generali zaslužuju. Ante Sanader ističe da su svi dokazi iz optužnice pobijeni te da je stravično kako ispada da je Hrvatska učinila agresiju.

- Ovo je tragedija, izjavio je župan.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

Avatar Relaksacijaa
Relaksacijaa
14:26 15.04.2011.

HDZ-izdajice

CI
ciro
13:07 15.04.2011.

STRAŠNO, PRESTRAŠNO. Osudili su cijelu Hrvatsku.Zašto ?. Zato što su ovi ljudi branili svoj prag, svoju domovinu. Sudionici bežanije na traktorima su bežali naravno i iz straha ,jer su ne samo pomagalali svojoj braći srbočetnicima nego i sudjelovali u oružanoj pobuni. Drugi razlog je i taj što do dan nisu i neće prihvatiti slobodnu i neovisnu LIJEPU NAŠU.

1J
1japan
13:35 16.04.2011.

to je trebao tuđmanu kazat a sad neka ne sere. kraj