preminuo u bolnici

Luka Ritz danas bi imao 34 godine. Huligani su ga prebili iz dosade

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Luka Ritz danas bi imao 34 godine. Huligani su ga prebili iz dosade
12.06.2024.
u 08:30
Luka je bio maturant zagrebačke Grafičke škole. Svirao je bas-gitaru u bendu Shangri La. Želio je upisati novinarstvo i postati glazbeni kritičar
Pogledaj originalni članak

Na današnji dan 2008. godine zagrebački maturant Luka Ritz preminuo je u bolnici 12 dana nakon što ga je divljački prebila skupina huligana dok je u večernjim satima prolazio Mostom slobode. Zahvaljujući Lukinim roditeljima i prijateljima koji su pokrenuli hrvatsku javnost, on je postao simbol borbe protiv uličnog nasilja. Njemu u čast, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa pokrenulo je dodjelu nagrade za promicanje tolerancije.

Lukini napadači uhićeni su pet mjeseci nakon napada, a na suđenju su priznali da su Luku pretukli iz dosade. Osuđeni su vrlo blago, na boravak u popravnom domu, a tek je jedan od njih proveo nekoliko mjeseci u zatvoru. Neki od napadača imali su u prošlosti policijske prijave, a s delinkventnim ponašanjem nastavili su i nakon što su prouzročili smrt nevinog mladića.

Sa 17 godina Luka je odlučio da želi donirati svoje organe nakon smrti, što su njegovi roditelji ispoštovali. Spasio je više života u Hrvatskoj ali i inozemstvu, navodi se na stranici Ponos Hrvatske, nagrade koju je Luka dobio postumno. Luka je bio maturant zagrebačke Grafičke škole. Svirao je bas gitaru u bendu Shangri La. Želio je upisati novinarstvo i postati glazbeni kritičar. 

U studenom 2017. s radom je počeo Centar za pružanje usluga u zajednici “Savjetovalište Luka Ritz”, pokrenut u sjećanje na preminulog mladića još 2014. godine. Djelatnost Centra Luka Ritz obuhvaća savjetovanje i psihosocijalnu podršku djeci, mladima i njihovim roditeljima, a s ciljem pomoći pri prevladavanju poteškoća, prevencije nasilja i drugih oblika rizičnih ponašanja, pomoći djeci uključenoj u vršnjačko nasilje, unapređenja socijalnih vještina djece i mladih te unapređenja roditeljskih vještina. Centar u radu naglasak stavlja na prevenciju i sprečavanje, odgađanje ili umanjivanje rizičnih čimbenika koji kod djece i mladih povećavaju vjerojatnost nastanka problema u ponašanju.

VIDEO Liječnica o muškarcu koji se zapalio na Trgu sv. Marka

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

SI
sigmundfreud
08:43 12.06.2024.

Zar još nisu promijenjeni zakoni koji štite maloljetne ubojice i nasilnike? Još ne znamo kako se zovu ubojice Luke Ritza! Blago su kažnjeni bez zatvorske kazne i zato su nastavili s nasiljem. Ti zakoni su produkti neke sumnjive teorije iz psihologije koja zagovara nekažnjavanje maloljetnika i mlađih punoljetnika. Umjesto kazne treba ih educirati i pomoći im!!!!!!!! Suludo.

SB
Stroga Babaroga
10:21 12.06.2024.

Zanimalo bi me pročitati tko su “genijalci” koji su ga ubili iz dosade, kakve su kazne dobili i što sada rade!

ST
struky3_
09:46 12.06.2024.

Da su to napravili u Americi, ne bi još izašli iz zatvora.