Spremni za ljeto

Na hrvatskim cestama dežuraju dodatni prometni timovi hitne medicinske službe

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Na hrvatskim cestama dežuraju dodatni prometni timovi hitne medicinske službe
01.07.2014.
u 15:40
Duž obale obavlja se i hitni prijevoz pacijenata plovilima s otoka na kopno
Pogledaj originalni članak

Zbog povećanog prometa u turističkoj sezoni, HZZO je odobrio novac za 14 dodatnih prometnih timova hitne medicinske službe koji će do 29. rujna dežurati na autocestama i državnim cestama. - Do 31. kolovoza dežurstva su svaki dan 24 sata, dok će od 1. do 29. rujna timovi HMS-a dežurati vikendom - poručuju iz HZZO-a. Svaki tim sastoji se od doktora medicine, medicinske sestre/tehničara i vozača. Na autocesti A1 raspoređeno je sedam timova i to na točkama: Karlovac, Brinje, Gospić, Benkovac, Vodice, Dugopolje i Zagvozd. Na autocesti A3 Bregana-Zagreb-Lipovac tri su tima: u Kutini, Okučanima i Županji, na A6 Zagreb-Rijeka dežura jedan tim u Delnicama. Na državnoj cesti D8 i D25 dežura tim u Karlobagu, a na državnoj cesti D1 je tim u Korenici. Tim hitne medicinske službe koji pokriva Istarski Ipsilon smješten je u Pazinu.

Prati ih i nadzire Hrvatski zavod za hitnu medicinu. Tijekom prošlogodišnje turističke sezone dodatni prometni timovi HMS-a intervenirali su 442 puta te uspješno zbrinuli 674 ozlijeđene, odnosno oboljele osobe. Prosječno vrijeme od poziva do dolaska na mjesto nesreće iznosilo je 14 minuta, dok je prosječno vrijeme od prijema poziva do predaje pacijenta u bolnicu iznosilo 42 minute. To znači da su pacijenti bili zbrinuti unutar takozvanog „zlatnog sata“.

Duž obale obavlja se i hitni prijevoz pacijenata plovilima s otoka na kopno, a prema sporazumu između Ministarstva zdravlja i Ministarstva obrane iz 2012. godine, u zračnoj bazi Divulje kod Splita tijekom cijele godine nalazi tim HMS-a koji osigurava hitni zračni medicinski prijevoz. Lani je u turističkoj sezoni izvršeno 198 hitnih zračnih medicinskih prijevoza tijekom kojih je zbrinuto 227 pacijenata.

>> Zagorci navikli da na hitnu dolaze i zbog temperature

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.