Zdrave navike

Na jelovniku zobena kaša, salata od slanutka, pizza s mrkvom...

Foto: Arhiva VL
Na jelovniku zobena kaša, salata od slanutka, pizza s mrkvom...
25.01.2013.
u 12:37
Norma je da se ponedjeljkom ponudi suhi obrok, a za ostalih dana kuhana jela poput rižota ili variva. Polubijeli kruh je zamijenjen crnim
Pogledaj originalni članak

Pizza od integralnog brašna s mrkvom, brokulom, cvjetačom, umak od piletine i lignji, zobena kaša, voćni kompot, salata od graha i slanutka, palenta i ostala jela bit će uvrštena u jelovnik OŠ Grabrik u Karlovcu. Tako će ta škola postati prva ne samo u Karlovcu i Karlovačkoj županiji nego i u središnjoj Hrvatskoj koja je primijenila novi koncept prehrane za učenike.

 Kuhari nisu nutricionisti

Ponuda prehrane učenika u ovoj školi je osvježena zahvaljujući projektu Podravke, koji je predstavljen Karlovčanima u povodu manifestacije "Lino višebojac", koja se održala u sportskoj dvorani OŠ Grabrik. Novi koncept školskog jelovnika zapravo je program ujednačene prehrane koji su prihvatile sve osnovne škole u Koprivnici.

 – Gotovo 70 posto jelovnika u školama ipak smo ostavili. Problem je u tome što kuhari nisu nutricionisti i, iako je ponuda uglavnom bila dobra, nije bila određena stručnim smjernicama, nego je proizvoljno određivano što će se koji dan servirati – objašnjava Davorka Gajari, nutricionistica, direktorica Službe za nutricionizam i senzoriku u Podravki.

 U toj tvrtki objašnjavaju motivaciju za provedbu ovog programa željom da se potrošači kvalitetno i dobro hrane.

– Istraživali smo školske jelovnike i utvrdili da su u školama tri puta tjedno ponuđena kuhana jela, a htjeli bismo da je tako najmanje četiri puta tjedno. Školski obrok je samo 25 posto ukupnog dnevnog obroka djece. Moraju ga činiti namirnice iz grupe ugljikohidrata, zatim namirnice iz grupe voća i povrća te manji dio namirnica iz grupe mesa, a i mlijeko povremeno, i to stoga što se pretpostavlja da su ga djeca već konzumirala kod kuće za doručak – objašnjava D. Gajar.

Norma je da se ponedjeljkom ponudi suhi obrok, a ostalih dana kuhana jela poput rižota ili variva. Polubijeli kruh je zamijenjen crnim. A djeca, naravno, svaki će zdravi obrok rado zamijeniti slatkišem ili slasnom pizzom. Stoga je važno naučiti ih zdravim prehrambenim navikama.

 Poziv roditeljima

 – Voljela bih da se i nastavnici više priključe projektu – dodaje Gajar.

 Istaknuta je i potreba da se roditelji uključe u projekt, odnosno da se upute u školu i kušaju jela koja se nude njihovoj djeci, a mogu im se dati i recepti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

NE
NeKaTamo
18:38 25.01.2013.

Lijepo da su krenuli sa izmjenama. A ne da mi dijete dođe doma i kaže kako je za obrok imao napolitanke i puding. To nije jelo i nema ništa vrijednoga za djecu u tome. To je desert.

Avatar xxxkrivixxx
xxxkrivixxx
11:05 26.01.2013.

Dajte vi našoj djeci za lovu koju plaćamo da se najedu, a slanutak i pizzu s mrkvom neka jedu Musićka i Jovanović.