ADRENALIN Maratonsko jahanje na Žumberak

Na konjima osam sati do vrha Žumberka

Foto: import
Na konjima osam sati do vrha Žumberka
08.10.2005.
u 13:11
Pogledaj originalni članak

Profesor na Filozofskom fakultetu, Tomo Vinščak, sa svojih je dvadeset prijatelja, članova konjičkoga klupa Equss iz Jastrebarskog, prošlog vikenda krenuo na maratonsko jahanje na Žumberak. Dvadeset i jedan maratonac i isto toliko konja hoštajna, arapa i lipicanci otisnulo se u nezaboravnu pustolovinu kroz žumberačke pašnjake, livade, vinograde i šume. Krajnje im je odredište bio planinarski dom Vodice u blizini Svete Gere od kojeg su se na toplokrvnim ljepotanima penjali punih osam sati.

Prošao sam mnogo toga, ali doživljaj kada na konju prolazite kroz prirodu ne može se riječima opisati. Takvo nešto jednostavno treba doživjeti i ne može se ni s čim usporediti. Mještani su nas u čudu promatrali, izlazili iz svojih kuća, divili se konjima. Najljepši trenutak bio je kada smo došli na vrh Ječmište. Mi na konjima, oko nas cvijeće, pogled na cijeli Žumberak i Sloveniju prepričavao je Vinščak, prepun dojmova, svoje najputovanje. Cijeli doživljaj dodatno mu je uljepšao, ističe, sin Max koji je prvi put s njim sudjelovao u maratonskom jahanju i kojim se, dodaje, posebno ponosi jer je i izdržao cijeli put. A to, kaže profesor Vinščak, nije nimalo lagano. Osim prelijepe prirode, Vinščaka je posebno oduševilo gostoprimstvo mještana Vodica.

U planinarskom domu u kojem smo svi prespavali vlasnici su nam organizirali živu glazbu. Veseli žalci, jedan na harmonici, a jedan na violini svirali su do tri u noći, pekao se odojak, slavilo se i veselilo prisjeća se T. Vinščak koji se osim maratonskim jahanjem bavi i planinarenjem i alpinizmom.

Pogledajte na vecernji.hr