Proizvodit će struju

Na krovu zgrade žele solarnu elektranu, ali priječi ih papirologija

Na krovu zgrade žele solarnu elektranu, ali priječi ih papirologija
13.05.2010.
u 17:11
O dobrim stranama solarne energije priča se na sva zvona, nude se i poticaji za proizvodnju, no Osječanin Tomislav Šegedin uvjerio se kako na putu do takve struje stoji velika birokracijska barijera.
Pogledaj originalni članak

O dobrim stranama solarne energije priča se na sva zvona, nude se i poticaji za proizvodnju, no Osječanin Tomislav Šegedin uvjerio se kako na putu do takve struje stoji velika birokracijska barijera.

Projekt težak 370.000 kn

Njegova je ideja bila da s ostalim suvlasnicima zgrade na Trge slobode 8 napravi na krovu solarnu elektranu iz koje bi struju prodavali HEP-u. Oduševio se kada je doznao da za taj projekt, koji bi stajao oko 370.000 kuna, od pretpristupnih fondova EU mogu nepovratno dobiti čak trećinu iznosa, a još toliko osigurati kreditom HBOR-a. No, oduševljenje je brzo splasnulo.

- Mi suvlasnici stanova nismo pravna osoba pa bismo za izgradnju elektrane prvo morali osnovati poduzeće. Šezdesetak različitih dokumenata bismo trebali dobiti za tu svrhu! Izvođači traže oko 30.000 kuna da skupe svu tu papirologiju, što je 10 posto cijelog iznosa – iznenađen je Šegedin, inače predstavnik suvlasnika. Taj umirovljeni ekonomist stavio je na papir cijelu računicu. Iskustva ima jer već 15 godina solarnu energiju koristi na svojoj kući u Korčuli. Stanari ne bi sami koristili struju iz elektrane nego bi je prodavali HEP-u, koji ju je zakonski obvezan otkupiti. Cijena kilovata takve struje triput je veća od one koju plaćaju HEP-ovi korisnici pa bi investiciju vrlo brzo isplatili.

Komplicirana smo država

Ulaganje je to u budućnost jer bi tako porasle i cijene stanova u zgradi.

- Trosoban stan na našoj adresi stoji 100.000 eura, a s elektarnom mogao bi biti pet do deset tisuća eura skuplji – objašnjava.

Ova zgrada je, dodaje on, izvrsna lokacija za takvu elektranu. Visoka je, na vrhu ima slobodan prostor okrenut prema jugu na koji nikada neće pasti sjena jer je u središtu grada pa oko nje neće biti viših zgrada. Usto, objekt ekonomski dobro stoji jer ostvaruje dodatne prihode iz zakupa infrastrukture za telekomunikacijske uređaje.

- Problem je što smo prekomplicirana država. Ono što se u Europi ostvaruje za nekoliko sati ili dana, kod nas ne može ni za šest mjeseci – razočaran je Šegedin.

Ako ne nađe jednostavniji put do realizacije, odustat će od ideje.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar sebastian
sebastian
07:05 15.05.2010.

Kako se vi fino izrazujete, sigurno se bojite reci istinu, \"prekomlicirana drzava\" to je kretenska drzava sa svim njihovim politicarima koji narod zajebavaju i korumpiraju, ja vam zelim puno srece i zivaca, ali oja slucaj necete rijesiti prije deset godina,sami ste rekli da vam treba 60-setak razlicitih papira, a HEP nema uopce interesa da vam pomogne, pogledajte druge slucajeve, oni nemaju interesa da neko ide naprijed !!!!!! Svi kraci hobotnice vode prema vladi pa nece biti ucinkovite borbe protiv korupcije dok se ne promjeni vlast kompletno !