nehumani uvjeti

Na Lampedusi imigranti kao u logoru

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Na Lampedusi imigranti kao u logoru
18.12.2013.
u 12:15
Talijanska televizija RAI je prikazala snimke na kojima su goli imigranti dovedeni pred zid i ispirani sa šmrkovima tekućine.
Pogledaj originalni članak

Slike o tretiranju imigranata u prihvatnom centru u Lampedusi su 'zastrašujuće i neprihvatljive', a Europska unija je već o njima otvorila istragu, izjavila je danas europska povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmostrom.

Talijanska televizija RAI je u prilogu koji je objavila sinoć na drugom programu u vijestima, Tg2, prikazala snimke na kojima su goli imigranti dovedeni pred zid i ispirani sa šmrkovima tekućine. I talijansko tužiteljstvo je danas otvorilo istragu o stanju imigranata u prihvatnim centrima. Sami imigranti su snimili te događaje. Iz prihvatnog centra kažu kako su ih dezinficirali tekućinom protiv šuge. EU ne isključuje kažnjavanje Italije.

- Pokrenuli smo istragu o jadnim uvjetima u mnogim talijanskim prihvatnim centrima, uključujući i u onome na Lampedusi. Ne isključujemo pokretanje procedure zbog kršenja europskih standarda i obveza - stoji u današnjem priopćenju iz Bruxellesa, te se spominje i mogućnost rezanja sredstava koje daje EU za pomoć Italiji u zbrinjavanju nelegalnih imigranata.

Snimke koje je prikazala talijanska televizija stvarno podsjećaju na one iz logora. Goli imigranti u redu čekaju pred zidom da ih se polije tekućinom. I premda je riječ u centru na Lampedusi, dakle u Sredozemnom moru i bliže Africi nego Italiji, ipak su i tamo hladni dani. Ti prizori izazvali su i zgražanje talijanske javnosti. Prije samo dva mjeseca je pred Lampedusom poginulo 500 imigranata, a sada se one koji su kasnije stigli do otoka tretira na nehumani način.

>>Imigrante je banda krijumčara silovala i mučila prije smrti!

>>Bijeli lijesovi s medvjedićima za mališane poginule kod Lampeduse

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

XA
xaron
19:43 18.12.2013.

Slično je u privhvatnim centrima u Bugarskoj, Grčkoj, Srbiji... Pritisak novih imigranata je velik, a cijene smještaja , ishrane, odjeće, zdravstvenog nadzora....su velike. Bugarska i Srbija su toliko osiromasile da jednostavno nemaju novca za ove slučajeve.

ST
strsica
22:50 18.12.2013.

"Oni" zakuhaju u Jugi, pa se par milijuna Jugovica razmili po svijetu, pa u Iraku...pa se Iracana raspu po svijetu...pa Afganistan...pa Afganistanaca svuda ko mrava...pa Libija...pa Libijaca ko palacinka po ulicama..sada Sirija...ista prica. Tko je sljedeci? Ko divlji prasci razrovaju zemlju i izbace ljude ko mrave iz mravnjaka i rasprse ih po svijetu. Svi budemo platili cijenu. bud te vidjeli.

DU
Deleted user
14:15 19.12.2013.

ahahaaa, pa ako vam ih zao dovedite ih u Zagreb ili dubrovnik