Jadranski se domaćini kunu da cijene noćenja nisu dizali i da će spavanje ovo ljeto biti skuplje nego lani samo u preuređivanim hotelima, apartmanima, hostelima. I to, uvjeravaju, tek za onoliko koliko je rasla kvaliteta.
Na more se tjedan dana svejedno ni sada, u predsezoni, ne može bez minimalno tisuću kuna po osobi. I to bez prijevoza, ako se odsjedne u skromnijem privatnom smještaju, drugi, treći red od mora i bez izlazaka u restorane. A osobito bez konzumacije bezobrazno skupih pizza po 110 kuna, hamburgera za osamdeset ili čak 140 kuna, papreno skupih kava po 25 kuna, čime su jadranski ugostitelji lani obilno ‘častili’ svoje goste.
Jeftinije na Viru nego Hvaru
Staro je, pak, pravilo da su na Jadranu sve cijene više nego na kontinentu, a približavanjem špice samo dodatno rastu. Najjeftinije noćenje u zimmer freiju, recimo, koje se sada može dobiti za deset eura, u špici će biti barem pet eura skuplje. Hotelsko noćenje od 20 eura dotad će, pak, narasti za 15 eura.
– Obiteljski smještaj je najpovoljnija opcija i zato što kod većine domaćina niže, predsezonske cijene vrijede sve do sredine srpnja – kaže Nedo Pinezić, predsjednik zajednice obiteljskog smještaja pri HGK.
– Osim toga, raspon cijena toliki je da svatko može naći nešto za sebe. Ali ljudi moraju znati da su veći centri skuplji i da će jeftinije ljetovati u Sukošanu ili na Viru nego u Dubrovniku ili Hvaru, recimo.
A da su cijene većini od oko 1,5 milijuna Hrvata koji će na more i ove godine najvažniji faktor, turistički radnici su se osvjedočili.
– Najbolje idu i prvi se prodaju jeftiniji hoteli – kaže Sandra Gobin, članica uprave u agenciji Uniline. – Nešto više građana nego lani u ovo doba bukiralo je odmor na Jadranu, a najtraženiji su srpanjski tjedni. Iako, bit će naših i u samoj špici, potkraj srpnja i u prvoj polovici kolovoza, kad su hotelske cijene najviše. No, i tada naši ljudi uglavnom pitaju za hotele s nižim cijenama...
Skupi lokalni šoping
Kako god se računalo, ljetovanje je poveći izdatak za većinu hrvatskih obitelji, jer svaki trošak valja pomnožiti barem triput. Slučaj Zagrepčanke S. Š. zato nije usamljen.
– Sram me je reći, ali mi već godinama na more idemo kao Česi na Jadran prije nekoliko desetljeća. Unajmljujemo apartman, a kako naša četveročlana obitelj putuje vlastitim automobilom, iz Zagreba nosimo sve sa sobom, od čarlija za pranje suđa do hrane koja ima dulji rok trajanja, tjestenine koju možete spremati na milijun načina, riže, kave, cedevite, grickalica, sokova za plažu... – priznaje S. Š. (podaci u redakciji).
– Zašto bih, primjerice, djetetu grickalice kupovala u kiosku na plaži gdje koštaju 25 kuna, a u Zagrebu ću ih platiti pet – pita ona.
Inače, uz “lokalni” šoping, koji je u nekim trgovačkim lancima na moru i 30-ak posto skuplji nego na kontinentu, hrana (meso, tjestenina, mlijeko, ulje, kruh, sok, voće, povrće...), kavica, koji zalogaj na plaži, sladoled, četveročlanu obitelj stoji u pravilu 150 kuna dnevno, odnosno 1050 kuna za tjedan dana. Ali, toliko će otprilike dodatno na hranu potrošiti i četveročlana obitelj smještena u polupansionskom smještaju u hotelu, poželi li kakav ručak u restoranu ili ogladni na plaži – minimalno 250 kuna po osobi u tjedan dana.
Gosti hostela u pravilu nisu pretjerano izbirljivi pa s kakvim gotovim obrokom ili sendvičem iz trgovine, pecivom iz pekarnice, fast foodom..., mogu bez troška smještaja proći već za 50-ak kuna po osobi i danu, odnosno s 350 kuna za tjedan ljetovanja.
tako je kod ovih uz more,,,,,radi 3 mjeseca ali dobro živi 12 mjeseci.