NOVOSTI

Na MasterCard gotovinski krediti od tisuću do 40.000 kuna

20.11.2001.
u 00:00
* Kamate od 13 do 15 posto * Zagrebačka banka oslobađa dvije trećine depozita na stambene i smanjuje kamate na stare kredite za automobile
Pogledaj originalni članak

Klijentima koji su uzeli kredite za automobile 1997., 1998. i 1999. godine uz kamatu od 14 i 15 posto Zagrebačka banka smanjit će kamatu, ako uredno otplaćuju rate, na 12,49 posto. Osim toga, ponudit će im mogućnost dodatnog produljenja roka otplate do pet godina.

Zagrebačka banka odlučila je osloboditi i dio depozita za stambene i gospodarske kredite koji su odobravani do 1997. godine uz obvezni depozit od 33 posto. Klijenti koji uredno otplaćuju takve kredite moći će smanjiti visinu tog obveznog 33-postotnog depozita na samo 10 posto ostatka glavnog duga. Ako oslobođeni dio depozita budu htjeli podići u gotovini, morat će banci platiti naknadu od pet posto. Međutim, banka je tim klijentima ponudila i mogućnost da oslobođeni dio depozita ulože u životno osiguranje, oročenu štednju, stambenu štednju ili u fondove Zabe. U tom slučaju ne plaća se naknada. Osim toga, oslobođeni dio depozita moći će iskoristiti kao depozit za dobivanje lombardnog kredita. Banka svoju računicu vidi u tome što je smanjila kamatu na obvezne namjenske depozite sa 3 na 0,15 posto. Valja istaknuti kako Zaba ima oko 400 milijuna DEM namjenskih depozita.

Od jučer u Zabi građani mogu dignuti i novu vrstu kredita. To su lombardni krediti na temelju otkupne vrijednosti police osiguranja. Za te zajmove vlasnicima polica životnog osiguranja ili rente nisu potrebni jamci, sudužnici, oročavanje depozita ili upis zaloga na nekretninama. Ne mora imati ni status štediše ni klijenta, niti mora biti zaposlen. Ograničenja ipak postoje. Zaba prima samo police tzv. prvorazrednih osiguravajućih društava, a to su, tvrde u banci, Allianz, Basler, Croatia, Grawe i Merkur osiguranje. Lombardni krediti Zabe imaju promjenjivu kamatu od 7,99 posto, te rok otplate od 13 do 120 mjeseci.

Vlasnike oko 130.000 izdanih MasterCard kartica Zabe posebno će zanimati najava da će od 26. studenoga moći na tu karticu dobiti gotovinski namjenski kredit od 1000 do 40.000 kuna na rok od 2 do 24 mjeseca. Ako budu ugovorili taj kredit uz valutnu klauzulu, imat će kamatu od 12,99 posto, a ako pak žele čisti kunski zajam bez valutne klauzule, plaćat će 14,99 posto kamate i imati fiksnu mjesečnu ratu.

Gojko Drljača

Pogledajte na vecernji.hr