Požeški zbor

Na Međunarodnom festivalu osvojili dvije zlatne medalje

Foto: Dusko Mirkovic/PIXSELL
Na Međunarodnom festivalu osvojili dvije zlatne medalje
13.06.2013.
u 10:58
Na Međunarodnom festivalu mješoviti zbor Glazbene škole Požega osvojio dvije zlatne medalje i Grand prix
Pogledaj originalni članak

Ova godina za Mješoviti zbor Glazbene škole Požega koji postoji punih 13 godina bila je najuspješnija. Na 4.  Međunarodnom natjecanju mješovitih zborova Zlatna lipa Tuhlja održanom u Tuheljskim Toplicama osvojili su najvažniju nagradu Grand Prix Zlatna lipa Tuhlja.

Inače, u obje prijavljene kategorije, klasičnoj i folklornoj, osvojili su zlatnu medalju.

-Vrlo smo zadovoljni postignutim rezultatom posebno zbog toga što ovdje nisu bili samo zborovi iz naše kategorije mladih zborova u koji spadaju pjevači do 24 godine nego su tu bili i stariji zborovi čiji članovi imaju zrelije glasove, pogotovo muški, za što smo mi siromašniji. Iz ovih razloga ova nam je nagrada posebno draga. Natjecalo se inače 18 zborova iz Hrvatske i Slovenije – objasnila je prof. Branka Horvat, dirigentica Mješovitog zbora koja je osvojila i dirigentsku nagradu za poseban umjetnički dojam.

U zboru koji broji četrdesetak članova pored učenika Srednje glazbene škole kojima je zbor obavezan ima i onih kojima to nije obavezan predmet kao i učenika požeške gimnazije.

Mješoviti zbor Glazbene škole svojom kvalitetom izvođenja osvajao bi bez problema nagrade i na međunarodnim natjecanjima u drugim zemljama, ali nažalost, kaže prof. Horvat, zbog financijskih mogućnosti, oni jednostavno na takva natjecanja ne mogu ići.

Njihov nastup u prošlogodišnjoj HRT-ovoj emisiji Do posljednjeg zbora, dodaje, bila je velika prekretnica koja im je donijela puno pozitivnih iskustava. –Bez obzira što se nismo dalje plasirali mi smo kao pjevači i ja osobno profitirali i dobili novo iskustvo rada sa suvremenom tehnikom, ozvučenjima, razglasima. Pjevajući jedan popularniji program uz matrice što nemamo običaj dobili smo jednu novu dimenziju. Naučili smo i važnost pokreta na pozornici. Tu smo mi, sva sreća, imali našu Ilijanu Lončar, koja nas je dosta toga naučila – ističe prof. Horvat koja je sa svojim zborom razveselila požešku publiku na nedavnom koncertu u Obrtničkom domu.

>>Glazbena škola afirmirat će Požegu kao grad glazbe

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.