Slamka spasa

Na moru konobarim po 14 sati, ali zaradim i 8000 kuna mjesečno

Foto: PIXELL
Na moru konobarim po 14 sati, ali zaradim i 8000 kuna mjesečno
26.03.2010.
u 18:03
Zbog krize ove je godine veći interes za odlazak na obalu ili u Njemačku u potrazi za zaradom, a najveći val odlazaka očekuje se u travnju i svibnju.
Pogledaj originalni članak

U potragu za kruhom 25-godišnji konobar iz Valpova i ove će se sezone zaputiti na more. Bez posla je dva mjeseca, a ne nada se da će ga uspjeti pronaći u svom kraju.

“Teško je, ali isplativo”

– Radio sam tri godine u Zagrebu, ali je kriza sve pogodila pa je bilo teško tamo živjeti. Još nisam odlučio gdje ću raditi, imam nekoliko ponuda za Šibenik i Brač i nadam se da ću 1. svibnja krenuti na put i ostati na obali tri ili četiri mjeseca – priča naš sugovornik, koji je na moru odradio već šest sezona.

Dobar i vrijedan konobar, kaže on, može zaraditi i 8000 kuna mjesečno.

– Radi se teško, i do 14 sati dnevno smo na nogama i na vrućini, ali zarada je daleko veća nego u Slavoniji – svjestan je taj 25-godišnjak.

Zbog krize i brojnih otkaza, slamku spasa u sezonskim poslovima na obali ili u inozemstvu ove godine vidi daleko veći broj nezaposlenih nego lani.

Na Jadran će ove sezone otputovati, procjenjuju u Zavodu za zapošljavanje, između 1300 i 1500 nezaposlenih iz Osječko-baranjske županije.

Na poljoprivrednim poslovima u Njemačkoj već radi 116 osoba, a najveći val odlazaka očekuje se u travnju i svibnju, kada će se u berbu šparoga zaputiti približno 400 nezaposlenih.

Prepoznali priliku

– U Njemačkoj će zarađivati oko 650 osoba, što je 200 više nego lani – navodi Anto Barukčić, pročelnik osječkog Zavoda za zapošljavanje.

U berbi šparoga zaradi se, dodaje Barukčić, tisuću eura i više na mjesec. Poslodavci s mora, pak, najviše traže konobare, kuhare, sobarice, čistačice, animatore, zaštitare i radnike u hortikulturi, a spremni su za njihove usluge platiti od 5000 do čak 15.000 kuna mjesečno.

Da su nezaposleni prepoznali priliku za zaradu u ovakvim poslovima svjedoči, ističe Barukčić, i veće zanimanje za stručna usavršavanja. Zavod je, naime, nedavno nezaposlene obučavao za pomoćne konobare, pizza-majstore, kuharice i sobarice.

– Nezaposleni moraju biti pokretniji na tržištu radne snage, usvajati nove vještine. Jedino tako mogu opstati i konkurirati – poručuje pročelnik Barukčić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.