ŠPICA SEZONE

Na početku ferragosta u Split sletjela 44 aviona

03.08.2003.
u 00:00
U ISTRU JE JUČER DO PODNEVA UŠLO VIŠE OD 30.000 STRANIH TURISTA Već oko 9.30 sati autocestom Zagreb - Rijeka prošlo je petmilijunto vozilo
Pogledaj originalni članak

Do 20 sati jučer je autocestom Zagreb-Karlovac-Vukova Gorica prošlo 50.000 vozila u oba smjera. Njih 30.000 tisuća išlo je u pravcu juga. U Zagrebu je u 20 sati bilo otvoreno devet izlaza, a čekalo se najdulje pet minuta. Promet kroz Karlovac i u večernjim satima bio je pojačan u oba smjera. Prosječnom brzinom od 40 do 50 kilometara na sat vozilo se u neperekinutim kolonama kroz Plitvice i Korenicu. Oko 9.30 sati, deset dana ranije nego lani, autocestom Zagreb-Rijeka prošlo je petmilijunto vozilo, a iznenađena vozačica iz Zagreba nagrađena je karticom vrijednosti tisuću kuna za vožnju tom autocestom. Na trima istarskim graničnim prijelazima - Kaštel, Plovanija i Požane - do 12 sati ušlo je 32 tisuće, a izašlo 26 tisuća stranih turista. Promet s graničnog prijelaza Bajakova zbog 20-kilometarske kolone preusmjeravan je na granične prijelaze Ilok i Tovarnik. Na graničnom prijelazu u Metkoviću, na ulazu u Hrvatsku iz BiH, čekalo se jučer oko sat i pol.

Najgore su prošli bugarski državljani koji bez vize nisu mogli ući u BiH pa su se vraćali na prijelaz Bajakovo.

Prvo isplovljenje iz splitske luke bilo je već u 4.30 sati prema Supetru. Iz Ancone je stiglo 1290 putnika i 200 vozila, a špica dolazaka zabilježena je od 7 do 9 sati.

I brodovi tvrtke SEM iz Italije prebukirani stižu u Split. Trajektima SNAV-a u Split je doputovalo 1200 Talijana i 170 vozila.

Danas će plovilima SNAV-a doputovati još oko tisuću gostiju iz Italije. Veliko je zanimanje turista i za liniju Split-Vela Luka-Lastovo, a od ranih jutarnjih sati neprestano plove dva Jadrolinijina trajekta na dijelu Drvenik-Sućuraj. U splitsku zračnu luku Resnik jučer je u 44 zrakoplova stiglo 3800 turista.

Prve trajekte u 6.30 sati jučer ujutro na Prizni dočekale su šestkilometarske kolone! Trajekti na relaciji Prizna-Žigljen, nisu vozili u noći na subotu zbog bure. (Da. M., M. P. K., R. B., Em. B., Z. B., S. B.)

Pogledajte na vecernji.hr