Europska iskustva

Na praksi u Frankfurtu četrnaest đaka MIOŠ-a

Foto: Dominik Grgurić/PIXSELL
Na praksi u Frankfurtu četrnaest đaka MIOŠ-a
09.03.2013.
u 13:35
dva tjedna obuke odradit će monteri, soboslikari, autolakireri, fotografi...
Pogledaj originalni članak

Pedesetak učenika i dvadesetak profesora dosad je prošlo stučno obrazovanje i edukaciju u inozemstvu. Od 2009. godine kada smo počeli s prvim projektom bili smo u Švedskoj, Turskoj, Finskoj, Poljskoj, Austriji, Italiji, Sloveniji i drugim zemljama. Stekli smo brojna iskustva i nikad nije bilo problema. Očekujemo da će tako biti i sada – rekla je ravnateljica Mješovite industrijsko obrtničke škole Snježana Erdeljac.

Ovog puta na stručnu praksu u Frankfurt otputovalo je četrnaest učenika, koji se školuju za keramičare, montere, soboslkare, autolakirere, zidare, fotografe, građevinske tehničare. Na putovanje, čija će iskustva svima njima itekako koristiti u budućem poslu, otišli su pod stručnim vodstvom profesorica Mirjane Kovačević i Bojane Cvetković Šoštarić.

Jezične pripreme

– Osim stručne prakse, razgledat ćemo i znamenitosti te se upoznati s njihovim načinom rada u strukovnim školama. Učenici su prošli jezične pripreme i očekujemo nova pozitivna iskustva – bila je uzbuđena prije puta prof. Kovačević. Osim toga u Londondery u Irsku na sedam dana na stručno usavršavanje odlaze profesorice Darija Žakula, Tatjana Protulipac i Ivana Jurić.

Izbor Sjeverne Irske i Derrya se poklopio sa činjenicom da je 2013. godine upravo to grad kulture u Velikoj Britaniji. Stoga se veselimo novim znanjima, vještinama, jezičnom i socijalno-kulturnom programu – rekla je prof. Jurić. Oba projekta vrijedna su 31.000 eura. Međutim, značajno je što je ta karlovačka srednja škola dosad privukla čak 110.000 eura za educiranje i usavršavanje svojih učenika i nastavnika preko projekata mobilnosti.

– Sada imamo situaciju da je prijava više nego što možemo ispuniti zahtjeva. Nije važno samo da je riječ o odličnim i vrlo dobrim učenicima. Bitno je koliko drže do svoje struke, koliko žele raditi, ali i kakvo je njihovo znanje stranog jezika – napomenula je ravnateljica Erdeljac.

Dolaze Litvanke

No, osim što u inozemstvo šalje svoje učenike i profesore, karlovački MIOŠ će po prvi puta biti domaćin stranim učenicima. Kako je najavila ravnateljica škole u Karlovac na dvotjednu praksu stiže osam frizerki iz Litve. Praksa im je osigurana u karlovačkim salonima, a imat će vremena i za razgledavanje naših znamenitosti. Potom dolaze i učenici iz Litve i Češke.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.