Prihvaćeni amandmani

Na referendumu se ipak odlučuje o promjeni Ustava

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
beus
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
vladimir seks
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Davorin Mlakar
07.11.2013.
u 13:04
Zastupnici su ponovno potegnuli pitanje odgovornosti Ustavnog suda u cijelom ovom slučaju, ali i njegove kompetentnosti
Pogledaj originalni članak

Saborski odbor za Ustav jednoglasno je prihvatio amandmane HDZ-a na prijedlog odluke o raspisivanju referenduma na zahtjev građanske inicijative "U ime obitelji", kojima je uklonjen sporni dodatak prema kojem građani na referendumu ne bi glasovali o promjeni Ustava, nego samo o pokretanju ustavnih promjena. Osim toga, prihvaćen je i prijedlog kojim bi se u odluku o raspisivanju referenduma odmah i preciziralo da će se, ako građani tako odluče, definicija braka unijeti u članak 62 Ustava, stavak 2 kojim se štiti obitelj. Kod ovog amandmana suzdržani su bili HNS-ov Goran Beus Richembergh te SDSS-ov Milorad Pupovac. Zahvaljujući ovom prihvaćanju HDZ-ovih amandmana, odluka o raspisivanju referenduma usklađena je i s upozorenjem Ustavnog suda.

Jučer su na plenarnoj raspravi, naročito od jedne političke opcije, iznesene teze da SDP želi opstruirati referendumsku volju naroda, protivno odluci Ustavnog suda. Mi smo svi isticali da ćemo poštovati odluku Ustavnog suda, čak i kad se s njom ne slažemo. Kako bi se otklonile bilo kakve sumnje, predlažem da prihvatimo amandmane HDZ-a – rekao je predsjednik Odbora Peđa Grbin (SDP).

Legitimiranje opasnog pokreta

Beus Richembergh opet je zatražio da se od Ustavnog suda zatraži ocjena ustavnosti referendumskog pitanja, pogotovo jer je nakon jučerašnje rasprave u Saboru "jasno da to nisu jednoznačne kategorije".

– U želucu mi je zlo što moram sudjelovati u nečem što na koncu znači legitimiranje jednog opasnog pokreta. Moguća različita tumačenja vezana uz onemogućavanje daljnjeg demokratskog razvoja društva, a što je još gore, otvorena su vrata za mnoge još gore inicijative. Jedna takva već je najavljena i ja, kao pripadnik nacionalne manjine, osjećam zabrinutost i sramotu što je nekome palo na pamet postaviti takvo pitanje – kazao je Beus Richembergh ipak ustvrdivši da je kao zastupnik dužan poštovati mišljenje Ustavnog suda.

Zastupnici su ponovno potegnuli pitanje odgovornosti Ustavnog suda u cijelom ovom slučaju, ali i njegove kompetentnosti. Tako je Pupovac uvjeren da je Ustavni sud već trebao samoinicijativno ocijeniti ustavnost referendumskog pitanja, zajedno s upozorenjem koje je poslao.

– Sabor ne treba tražiti ocjenu ustavnosti zbog spornog mjesta prakse odnosa Sabora i Ustavnog suda. Što to znači, znamo mi svi ovdje, a posebno ustavotvorac Vladimir Šeks, kao i oni koji su si na taj način priskrbili mjesto u Ustavnom sudu – komentirao je Pupovac. S time da ne treba od Ustavnog suda treba tražiti ocjenu ustavnosti složio se SDP-ov Nenad Stazić koji je kazao da se Ustavni sud samoinicijativno, bez da je upitan, oglasio o proceduri.

– Nije se oglasio o samom pitanju i očito stoji pri stajalištu da je potrebno Ustavom ograničiti prava jedne manjine. Mi imamo takav sud – kritizirao je Stazić. Njegova stranačka kolegica Gordana Sobol dodala je i da nakon izglasavanja odluke o raspisivanju referenduma svatko od Ustavnog suda može tražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja.
HDZ-ov Vladimir Šeks objasnio je pak da Ustavni sud referendumsko pitanje, po Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu, u ovoj fazi može ocijeniti jedino na zahtjev Sabora. No, podsjetio je i kako smatra da je to potpuno nepotrebno ponovivši kako tri međunarodna akta govore isto što i referendumsko pitanje.

Plakanje i jadikovanje

– Čudi me današnje plakanje i jadikovanje onih koji su 2010. promijenili Ustav i stvorili ovakve nadležnosti Ustavnog suda. Građani, ni oni koji su potpisali inicijativu ni oni koji nisu, ni oni koji će izići na referendum ni oni koji neće, kao ni Ustavni sud nisu donosili ustavne promjene i nisu krivi što nije donesen novi Zakon o referendumu. Krivnja je samo u Hrvatskom saboru. Bijes i gorčinu u želucu trebalo je iskazivati kad su se donosile ustavne promjene, a ne danas – prigovorio je laburist Dragutin Lesar te dodao kako bi "malo vjerovali Ustavnom sudu, malo bi ili ne bi tražili mišljenje od njega, a kad Ustavni sud da svoje mišljenje, onda ga se kritizira što se javlja". Poput Lesara, vanjski članovi odbora Branko Smerdel i Ivan Koprić vjeruju da nema smisla toliko kritizirati Ustavni sud, s obzirom na to da je legalno izabran i da Hrvatska nema drugoga.

– Ne vidim nikakvog razloga da se Sabor ponaša ovako kapriciozno i ne zatraži mišljenje Ustavnog suda. Referendumsko pitanje poprilično je kompleksno i trebalo bi ga ozbiljno razmotriti, temeljito i bez pretjeranih političkih emocija – komentirao je Koprić.

Osim o referendumu, Odbor za Ustav govorio je i o ustavnim promjenama, pa je tako osnovao i imenovao radnu skupinu od 13 članova, uglavnom predstavnika svih saborskih klubova, koja će pripremiti nacrt ustavnih promjena.

Dragan Zelić iz Gonga tražio je da se u skupinu uključe i ustavno-pravni stručnjaci te ostali stručnjaci, ali i vanjski članovi odbora. S time se složio i dio članova odbora, a HDZ-ov Davorin Mlakar predložio je da se uključe i stručnjaci kaznenog prava, s obzirom da bi se ovim ustavnim promjenama uvela i odredba o nezastarijevanju teških ubojstava. Predsjednik odbora Peđa Grbin nije komentirao ove zahtjeve, pa očito tako nešto nema namjeru učiniti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 50

DM
drug marin
13:57 07.11.2013.

Ipak nije kako je odlučio Centralni komitet, kak je odlučila partija. I šta ćemo sad partija cijelo vrijeme zloupotrebljava poziciju i narod obmanjuje, a posebno se ističe "ustavotvorac komunistički" Peđa.-

MJ
mary joe fernandez
14:02 07.11.2013.

Beus R...jel' 90% vjernika za tebe opasan pokret..meni te žao jer ti si čovjek bez pravog identiteta,imena i prezimena koliko hoćeš a nas malo u Gorici znamo tko si i što si...posudio prezimena od mame,žene

Avatar gorskikristal
gorskikristal
14:03 07.11.2013.

Tko je od birača tražio promjenu Ustava, mimo ovog referendumskog pitanja? Koja je stranka dobila izbore na temelju obećanja kako će i u čemu promijeniti Ustav? Tko je toj saborskoj većini dao uopće mandat da mijenja Ustav??? Ova izmjena Ustava,a koja ne bi sadržavala samo i jedino referendumski odgovor o braku je Nevažeća!