učenje o holokaustu

Na skupu u Jasenovcu prosvjetni djelatnici iz cijele Hrvatske

Foto: Željko Gašparović/VLM
jasenovac (1)
Foto: Željko Gašparović/VLM
jasenovac (1)
Foto: Željko Gašparović/VLM
jasenovac (1)
Foto: Željko Gašparović/VLM
jasenovac (1)
Foto: Željko Gašparović/VLM
jasenovac (1)
Foto: Željko Gašparović/VLM
jasenovac (1)
Foto: Željko Gašparović/VLM
jasenovac (1)
Foto: Željko Gašparović/VLM
jasenovac (1)
29.01.2013.
u 15:34
"Program učenja o povijesti holokausta, ponuđen školama, treba biti obvezan, no treba osuvremeniti način poučavanja."
Pogledaj originalni članak

U povodu međunarodnog Dana sjećanja na žrtve holokausta Agencija za odgoj i obrazovanje organizirala je u nekoliko dana više stručnih predavanja. U Jasenovcu, pod nazivom Poučavanje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti, na skupu sudjeluju učitelji i nastavnici iz cijele Hrvatske. Za pedeset sudionika, prosvjetnih djelatnika, u Memorijalnom muzeju priređeno je više tema. Dvije paralelne skupine sudionika, osim razgledanja stalnog postava Memorijalnog muzeja, obilaska spomenika Jasenovačkog cvijeta, sudjeluju u obrazovnim radionicama i predavanjima.

– Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Odlukom Vijeća Europe u Strasbourgu Hrvatska je prije desetak godina kao trinaesta članica ušla u radnu grupu za obrazovanje o holokaustu u školama. Izrada i provedba programa za poučavanje povjerena je Javnoj ustanovi Spomen-područje Jasenovac – rekli su kustosi Ivo Pejaković i Đorđe Mihovilović. Naglašavaju da razvijanje kritičkog mišljenja, međusobnog razumijevanja, tolerancije i solidarnosti među učenicima nije samo pitanje obrazovnog sustava, nego i načina vrednovanja čitavog društva.

– Program učenja o povijesti holokausta ponuđen školama treba biti obvezan, no treba osuvremeniti način poučavanja – kazala je Loranda Miletić, viša savjetnica za povijest Agencije za odgoj i obrazovanje. Među sudionicima skupa su i predstavnici Yad Vashemom iz Izraela, Memorialom de la Shoah iz Francuske te muzeja ''Ane Frank“ u Amsterdamu. Program radionica poučavanja o holokaustu nastavlja se u srijedu u Zagrebu.

>>'Jasenovac je najveći spomenik zla koji ne smijemo zaboraviti'

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
07:36 30.01.2013.

podržavam samos e nadam da će reći i da su drugovi imali tamo svoj gulag, budimo isitniti i pogledajmo istini u oči.. a holokaust nikad više..............

JA
jamanuša
18:01 30.01.2013.

šta su drugovi radili tu do 52.g. odgovor su dobili kad su komisije počele kopati kad tamo sama obilježja fašista, kaže drug zatrpajte a prje pobrojte koliko trupla ima na m kvadratni i eto 7 sto hiljada.