Lista srama

Na udaru je prvih 60 tvrtki koje radnicima ne isplaćuju plaće

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Na udaru je prvih 60 tvrtki koje radnicima ne isplaćuju plaće
17.07.2014.
u 13:45
Događa nam se da radnici tek pri odlasku u mirovinu otkriju da im poslodavac godinama nije uplaćivao doprinose, kaže Mrsić
Pogledaj originalni članak

Porezni i inspektori rada u srijedu su krenuli u prvih 60 od sedam tisuća tvrtki i obrtnika koji su osvanuli na listi srama jer najmanje tri mjeseca nisu isplatili plaće i uplatili doprinose. Te tvrtke zapošljavaju 28 tisuća radnika, a nakon što se promijeni zakon, dodat će im se i poslodavci koji nisu isplatili jednu ili dvije plaće. Među tisućama tvrtki koje se nalaze na popisu ne dominiraju sustavi s velikim brojem zaposlenih jer su oni ušli u predstečajne nagodbe ili su završili u stečaju, već mali poslodavci (ali i jači obrtnici) koji će se naći na udaru države ako se pokaže da su kršili zakone. Inspektorima će se pridružiti i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje koji će provoditi dodatne kontrole uplata socijalnih doprinosa.

– S poreznom upravom dogovaramo način suradnje, kontrole će provoditi službenici HZMO-a, a Porezna će uprava u skladu sa svojim ovlastima postupati temeljem njihovih nalaza. Događa nam se da radnici tek kod odlaska u mirovinu otkriju da im poslodavac godinama nije uplaćivao doprinose. Isključit ćemo s tržišta sve one koji love u mutnom, krše prava radnika i nelojalno konkuriraju drugim poslodavcima – kazao je ministar rada Mirando Mrsić.

Inspektori rada elektronički su umreženi s HZMO-om pa će preko te veze i e-očevidnika, koji se priprema, provjeravati radni status zaposlenih u tvrtkama. Povrh tvrtki koje su putem JOPPD obrasca dostavili podatke o isplatama, u mirovinskom su evidentirali 14 tisuća poslodavaca s jednim do dva zaposlena –- ukupno 26 tisuća, koji dosad nisu dostavili nikakve obrasce, pa će i oni biti predmet dodatne kontrole. Ministar rada Mirando Mrsić i ministar zdravlja Siniša Varga potpisali su sporazum o razmjeni i preuzimanju podataka o osiguranicima između HZMO-a i HZZO-a. Prijavom u sustav mirovinskog osiguranja poslodavci više nisu obvezni osobno podnositi prijavu u sustav obveznog zdravstvenog osiguranja. – Birokratske metode rada ostavimo povijesti – dodao je ministar zdravlja S. Varga. Od 1. travnja sve tvrtke s više od tri zaposlena moraju nove radnike prijavljivati elektronički, a u lipnju ove godine HZMO je evidentirao oko 117 tisuća e-prijava.

Mrsić je demantirao navode da će nakon promjene Zakona o radu trudnice morati raditi noću jer to nije točno, a njihova zaštita od noćnog rada regulirana je zakonom o zaštiti na radu i zakonom o rodiljskom dopustu.

>> Među dužnicima vjerske ustanove, Crveni križ, stranke, vrtići, odvjetnici...

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar Becarina
Becarina
14:08 17.07.2014.

Gdje ste sada sa ovrhama ? Sve zaplijeniti i isplatiti radnike , ili su ovrhe samo za stoku sitnog zuba .

L0
luena 01
14:31 17.07.2014.

A to oni kao rade a nikoga nje bila briga da u Hrvatskoj neredovno primaju place ili uopce ne primaju a to nije od jucer nego mejsecima ,neki godinu i vise... Vidi e da se kasta sprema za nove izbore ali ni ovo vam pomoci nece jer ce i ovo past pod tepih kao i lista srama poreznih duznika,gdje vam je ,nije vrag da su odjednom svi platili porezne dugove drzavi.?

BS
bstrabi2
18:35 17.07.2014.

Od večinu ovi tvrtki.Je kriva ova vlada.Jer kolko im je nameta natovarila.Tvrtke nisu mogle to izdržat.Naj snješnije je to.Da i crkva je na tom spisku.Šta nije palatila zvonara?Ili Crveni Križ?Nije platio volontere.Još jedna velika muljaža Mrsića.Kao i ona kad su sezonci radili za tisuću petsto kuna.Pa oni koji su zaposleni normalna.Nisu mogli dobit svoju plaću.Ili su dobili nogu....