ministar upozorio

Na ultrazvuk i mamografiju u Virovitici se čeka tri puta duže

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Na ultrazvuk i mamografiju u Virovitici se čeka tri puta duže
05.05.2012.
u 15:34
Zna se da je riječ o preventivnim pregledima koji spašavaju živote, pa je tim više takvo stanje nedopustivo – upozorio je Ostojić.
Pogledaj originalni članak

VIROVITICA – Dug bolnica i liste čekanja i dalje su boljka u hrvatskom zdravstvenom sustavu i to je gorući problem koji se mora što prije početi rješavati, kazao je ministar zdravlja Rajko Ostojić na konferenciji za novinare u Virovitici.

– Ostao sam zaprepašten podacima prema kojima se na ultrazvuk dojke i mamografiju u virovitičkoj Općoj bolnici čeka čak tri puta duže nego što je prosjek u Hrvatskoj. Prosječno se na ultrazvuk dojke čeka 70 dana, u Virovitici je to 130 dana, dok se na mamografiju u prosjeku čeka 31 dan, a u Virovitici su liste čekanja čak 109 dana. Zna se da je riječ o preventivnim pregledima koji spašavaju živote, pa je tim više takvo stanje nedopustivo – upozorio je Ostojić.

Osvrnuo se i na dug virovitičke Opće bolnice.

– S krajem prošle godine dug Opće bolnice u Virovitici iznosio je 80 milijuna kuna, a obaveze preko 60 dana čekanja iznose oko 9 milijuna kuna. Vlada će krenuti u sanaciju dugova općih i kliničkih bolnica, ali pod uvjetom da se što prije promijeni način upravljanja u tim zdravstvenim ustanovama – smatra ministar Rajko Ostojić.

Predložio je rješenje problema na županijskim razinama, koje su i vlasnici i osnivači bolnica - uvođenje prinudne uprave ili sličnog modela upravljanja za sve one bolnice koje kontinuirano posluju s minusom. Time bi se osigurala bolja kontrola zdravstvenih usluga, obveze plaćanja, pitanje kadra i cjelokupnog poslovanja, koje se mora hitno mijenjati, poručio je Ostojić.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BR
brpet
11:13 06.05.2012.

ne može se politički postavljati kadrove koji nisu sposobni voditi uspješno firme