APEL

Na Zrmanju i Krupu samo za visokog vodostaja

17.04.2002.
u 00:00
Zamislite kako ekološki djeluju pramci kanua, oštri kao nož i vrlo čvrsti, na krhke sedrene barijere
Pogledaj originalni članak

Rijeka Zrmanja i njena pritoka Krupa u sivilo dalmatinskog krša urezale su kanjon koji je prava oaza biljnog i životinjskog svijeta. Pastrve, lopoči, voden kosovi i tisuće drugih ptica i životinja ukrašavaju te rijeke, oaze netaknute prirode. Komercijalno iskorištavanje Zrmanje počelo je nekoliko dana nakon "Oluje". Spakirali smo čamce, zaobišli nekoliko tenkova koji su smetali na cesti i prvi rafting na Zrmanji u Hrvatskoj je krenuo. Početno oduševljenje u sljedećih je nekoliko godina dovelo 1200 ljudi koji su uživali u netaknutoj divljini.

No, ljepote Zrmanje i Krupe vrlo su krhke. Svaka barijera napravljena je od sedre. Najveći godišnji prirast sedre je 0,5 cm u godini, a Veliki buk, vodopad na samom ušću Krupe u Zrmanju, visok je 11 metara. Lako možemo izračunati koliko mu je je godina!

Kako smo sve više upoznavali rijeku, sve nam je više počeo smetati smeđi trag koji je za niskog vodostaja nakon što bi čamci prošli barijere ostajao za nama. Znajući prosječni prirast sedre, znali smo i koliko smo godina rada prirode upravo uništili. I tako, znajući da je cijena koju Zrmanja plaća prevelika, ukinuli smo izlete na malom vodostaju. Tako i tako divlje vode Zrmanje u kombinaciji s dalmatinskom toplom klimom započinju sezonu raftinga dok su ostale europske rijeke još okovane ledom. Ne znam shvaćate li koje su to mogućnosti za produženje turističke sezone, ali nama su ožujak, travanj i svibanj - kada su sedrene barijere duboko pod vodom - dovoljni. Na žalost, mi smo zasad to jedini shvatili.

Kruti kanui, koji su višestruko jeftiniji od ekološki prihvatiljivijih inačica na napuhavanje, počeli su vladati Zrmanjom tijekom ljeta. "Canoe safari" za razliku od nove ponude avanturističkih izleta u ožujku ne treba praktički u siromašnoj ponudi našeg turizma ni propagirati. Turisti sami dolaze. Pijuk se pokazao prekrasnim sredstvom za proširenje rupa u barijerama, kako se turisti ne bi mučili. Posebno se "veselimo" što smo "doznali" da su kanui ekološka plovila. Pa sada sami zamislite kako ekološki djeluju pramci kanua, oštri kao nož i vrlo čvrsti, na krhke sedrene barijere.

Dakle, ako želite posjetiti ove dvije rijeke čamcem, odaberite razdoblja visokog vodostaja. I rijeke će vas nagraditi jednom od najboljih divljih voda u ovom dijelu Europe. Ljeti krenite pješice, uz obje rijeke postoje relativno dobre staze koje će vas dovesti do svih prelijepih mjesta koje su Zrmanju i Krupu čvrsto smjestile među najljepše svjetske rijeke.

Budućnost Zrmanje i Krupe vidimo kao novi nacionalni park, i ovako nam nedostaje 33 posto teritorija pod nacionalnim parkovima kako bismo se pridružili Europi. Spasimo ovu rijeku dok je još nečega ostalo za spašavanje!

Pogledajte na vecernji.hr