DVA MILIJUNA TONA GRAĐEVINSKOG OTPADA GODIŠNJE ZAGADI PRIRODU HRVATSKE

Nabavljeni suvremeni stroj vrijedan milijun eura koji reciklira na sat oko 200 tona otpada

02.11.2008.
u 10:51
Pogledaj originalni članak

Šezdesetosmogodišnji rudar Nikola Prajo, vlasnik tvrtke "Prajo&Co" i njegovih šest sinova i tri kćeri, koji građevinske poslove vode u Austriji, a posljednjih nekoliko godina osnovali su poduzeće u Lukaču nedaleko Virovitice i zaposlili 160 radnika, odlučio je od građevinskog otpada proizvoditi upotrebljivi građevinski materijal i ujedno Hrvatsku očistiti od građevinskog smeća.

Za oko milijun eura iz Austrije je u Hrvatsku uvezen specijalni suvremeni pokretni stroj za reciklažu građevinskog otpada. - To je prvi pravi početak reciklaže građevinskog otpada koji, u procijenjenim količinama od oko 2 milijuna tona godišnje, završava u okolišu: prirodi, putnim kanalima i na odlagalištima komunalnog i drugog otpada. Do sada se od tih količina recikliralo manje od pet posto, a ovaj stroj ima kapacitet prerade od oko 200 tona građevinskog otpada na sat, kaže Robert Lucić iz tvrtke 'Prajo&Co' u Lukaču kod Virovitice.

Prilikom prerade suvremeni stroj razdvaja iz građevinskog otpada: metale, plastiku, zemlju, beton, ciglu, drvo i papir koji se potom, kao sirovina, mogu upotrijebiti za druge potrebe. - Ako možemo biti uspješni građevinari u Beču, možemo i u Hrvatskoj, kaže vlasnik Nikola Prajo.

Pogledajte na vecernji.hr