Igre bez granica Ministarstvo uprave ustvrdilo da je proračun zakonit

Načelnik Milne nije uspio raspustiti Općinsko vijeće

Foto: 'vanja zubcic'
Načelnik Milne nije uspio raspustiti Općinsko vijeće
01.03.2010.
u 14:30
U zapisniku Ministarstva stoji da načelnik nije mogao povući prijedlog proračuna jer je postupak odlučivanja započeo
Pogledaj originalni članak

Frane Lozić (SDP), načelnik općine Milne, nije uspio raspustiti Općinsko vijeće u kojemu nema većinu. Naime, Ministarstvo uprave, od kojega je Lozić zatražio raspuštanje predstavničkoga tijela, provelo je nadzor nad zakonitošću rada i akata tijela Općine Milne te zaključilo kako za to nema razloga. Lozić je naveo da traži raspuštanje Općinskog vijeća zbog nedonošenja proračuna za 2010. godinu, kao ni odluke o privremenom financiranju.

Hržićeva prijava

Istodobno s Lozićevim zahtjevom Ministarstvo uprave od načelnika Općinskoga vijeća Nikše Hržića zaprimilo je prijavu protiv Lozića za tešku zlouporabu položaja i ovlasti jer je predložio proračun Vijeću na prihvaćanje, a potom ga, u postupku donošenja, nakon prihvaćanja amandmana povukao. Unatoč tome, Vijeće je proračun prihvatilo, a načelnik Lozić, koji ga smatra nezakonitim, tražio je donošenje odluke o privremenome financiranju.

Nakon provedenog nadzora Ministarstvo uprave ustvrdilo je kako je postupak predlaganja i donošenja proračuna Općine Milne za 2010. godinu proveden u skladu sa zakonom.

"Općinski načelnik izvršio je svoju zakonsku obvezu i predložio proračun Općinskome vijeću. Međutim, nakon zaključene rasprave općinski načelnik nije mogao povući prijedlog proračuna budući da je postupak odlučivanja započeo", piše u zapisniku koji potpisuje Zdenko Blaženčić, viši stručni savjetnik u Sektoru za lokalnu i regionalnu samoupravu.

Napomena Ministarstva

Što se tiče Lozićevih tvrdnji da je proračun sadržajno u suprotnosti sa Zakonom o proračunu, Ministarstvo napominje kako je riječ o aktu koji podliježe nadzoru zakonitosti Ureda državne uprave. Lozić je tako prisiljen ubuduće raditi na temelju proračuna koji je pokušao srušiti i za koji tvrdi da je bitno izmijenjen od njegova prijedloga. Hržić je uvjeren kako je načelnik cijelu igru s proračunom odigrao kako bi raspustio Općinsko vijeće.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.